Veselin Jevrosimović: Muke sa automobilima

Ovde želim čitaocu da ukažem na važne promene koje se dešavaju, a koje svakako uključuju tehnološka rešenja iz IT sveta

Ilustracija / Foto: Cruise

Interesantno je što, dok razmišljam o temi automobila sadašnjosti i budućnosti, nebrojene sate provodim oslanjajući se na sopstvenu snagu, volju i dve noge za pokretanje. Ali to je već posebna priča, o jednom teškom putu, za neki drugi put.

Ovde želim čitaocu da ukažem na važne promene koje se dešavaju, a koje svakako uključuju tehnološka rešenja iz IT sveta.

Foto: Milena Đorđević

Posedovanje automobila, gde god da živite, postaje sve veći problem. Cene goriva u celom svetu svakodnevno rastu (čak nezavisno od trenutne geopolitičke situacije), parking mesta su skuplja i sve ih je manje, a regulativa vezana za zagađenje okoline nikada nije bila stroža (sasvim opravdano).

Mnogi rešenje, barem za deo nabrojanih problema, vide u električnim automobilima.

Bez obzira na to što oni polako ulaze u masovnu upotrebu, mnogo je izazova koji još uvek nisu rešeni. Korisnici se žale na ograničen domet sa jednim punjenjem baterije, na primer.

Tehnologija u oblasti baterija napreduje i na vidiku su brojna rešenja koja bi mogla da ubrzaju vreme punjenja, povećaju kapacitete i smanje dimenzije agregata, ali se radi o neizvesnoj trci s vremenom.

Broj mesta na kojima je moguće dopuniti bateriju električnog vozila je sve veći, ali je sve manje njih besplatno, što opet utiče na isplativost ulaganja u novu vrstu prevoznih sredstava. Možda će svi izazovi koje sam pomenuo, ali i promena navika korisnika u mnogim drugim oblastima, iznedriti nove koncepte.

Mogu da zamislim da u budućnosti ljudi neće posedovati automobile, već će se pretplatiti na servise koji će obezbediti brzo dostupnu personalizovanu uslugu prevoza. Ovo pogotovo kad automobili bez vozača budu usavršeni i povezani na infrastrukturu pametnih gradova. Vozilo će vam uvek biti dostupno, ali nećete morati da brinete o održavanju, parkiranju i gorivu.

Činjenica je da za mnoge ljude automobili nisu samo prevozno sredstvo i način za brzo i bezbedno kretanje iz tačke "A" u tačku "B", već predmet obožavanja i neka vrsta hobija. Uživanje u vožnji i osećaj slobode koji dobar automobil sa sobom nosi poznati je fenomen još od kada su prvi modeli zamenili konje i kočije.

Zbog toga sam siguran da će ideje o kojima ovde govorim teško zaživeti u skoroj budućnosti, ma koliko bile racionalne.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)