Kako je moguće saznati da li je vreme za kupovinu ili prodaju Bitkoina?

Na koji način stopa rudarenja ukazuje na dalje kretanje cene Bitkoina?

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Rudarenje Bitkoina predstavlja proces izračunavanja heš vrednosti od pretpostavljenih mogućih vrednosti. Ukoliko izračunata heš vrednost odgovara nekom od slobodnih Bitkoin novčića, rudar postaje njegov vlasnik. Broj novčića Bitkoina je 21 milion, pri čemu je do sada izrudareno nešto preko 19 miliona.

Kako se broj neotkrivenih novčića smanjuje njihovo pronalaženje je sve teže. Kako je došlo do pada tržišta kriptovaluta, smanjena cena bitkoina je postala-neprofitabilna za mnoge rudare da nastave sa radom. Oni zatim prodaju nešto bitkoina da bi ostali na površini ali takođe isključuju svoje rudarske platforme kako bi uštedeli novac.

Uvedena je veličina „heš stopa“ koja pokazuje koliko je računarske snage angažovano na poslovima rudarenja Bitkoina. Od sredine maja kada je tržište počelo da se rasprodaje, mesečna prosečna heš stopa pala je za više od 7% a u jednom trenutku je pala za 10%. To je signaliziralo da rudari isključuju svoje mašine.

Na osnovu heš stope se izračunava „heš ribon“, veličina koja koja se dobija iz više različitih parametara praćenja tržišta, ukazuje na to da li je vreme za prodaju ili kupovinu Btkoina. Vrednost veličine heš ribon se može pratiti na sajtu: https://www.lookintobitcoin.com/charts/hash-ribbons/ .

Heš stopu koja se proučava na različite načine koriste kripto investitori kako bi pokušali da shvate kakva su najverovatnija dalja kretanja kripto tržišta. Prema nekim analitičarima heš ribon se pokazao kao indikator za kupovinu. Na osnovu pomenutih veličina pokušane su predikcije koje ukazuju učesnicima na kripto tržištu da li je vreme za kupovinu ili za prodaju Bitkoina.

Analitičari i investitori su pokušavali da saznaju najmanju vrednost na koju bi Bitkoin mogao da padne. Povod za ovu analizu je bio pad vrednosti Bitkoina u proteklom periodu za više od 60% što je dovelo di gubitka na tržištu od oko 2 milijarde dolara.

Signal za kupovinu predstavlja rast heš ribona i kada se pri tome desi da desetodnevna prosečna cenom Bitkoina prelazi dvadesetodnevnu prosečnu cenu. Mnogi su skeptični prema ovoj metodi, što je razumljivo jer je bilo-više različitih pokušaja predviđanja sena Bitkoina sa manjim ili većim uspehom.

Posmatrajući istoriju pada i rasta cena Bitkoina i analizom parametara možemo se uveriti da sistem funkcioniše. Na primer, kupovina Bitkoina na na osnovu opisanih parametara kupovina u avgustu 2016. dala bi investitoru prinos od više od 3.000% ako bi se održao na vrhuncu decembra 2018. godine, što je bilo tačno u vreme kada je bitkoin dostigao novi rekord.

Ako posmatramo bližu prošlost kupovina u avgustu 2021. donela više od 50% prinosa da je Bitkoin prodat na rekordnom nivou iz novembra 2021.

Iako se ne može sa potpunom sigurnošću utvrditi dalje kretanje Bitkoina, kao ni ostalih kriptovaluta, analize na osnovu parametara koje smo prikazali u ovom članku mogu to uraditi se visokom sigurnošću. Ipak, konačnu odluku treba da donese svaki investitor.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)