Da li je pad vrednosti kriptovaluta konačan ili će ojačati kriptovalute koje "prežive"?

Da li su kriptovalute postale nezaobilazni deo svetskog ekonomskog foruma?

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Na svetskom ekonomskom forumu u Davosu, kriptovalute su bile jedna od nezaobilaznih tema kojoj su učesnici posvetili dužnu pažnju. Moglo bi se reći da su kompanije za kriptovalute bile jedna od primarnih tema za razliku od prethodnih ekonomskih foruma kada su jedva i pominjane.

Prisustvo visokih predstavnika kripto industrije je uočeno čak i kada je došlo do kraha tržišta kriptovaluta dok u međuvremenu, globalni regulatori postavljaju svoj pogled na industriju kriptovaluta. Svetski ekonomski foruma je godišnji skup globalnih poslovnih lidera i političara koji ima za cilj da odredi agendu ekonomskih kretanja za predstojeću godinu i u tom kontekstu je sagledavan i dalji razvoj kriptovaluta.

Trenutno postoji preko 19.000 kriptovaluta i desetine blokčejn platformi. Zaključeno je da bi hiljade kriptovaluta moglo izgubiti svoju vrednost i nestati sa svetskog finansijskog tržišta jer mnogo sadašnje stanje tumače kao neodrživo.

Kako u svetu postoji oko 180 fiat valuta, opšti je zaključak da je broj trenutno aktivnih kriptovaluta predimenzioniran. Takođe je konstatovano da pored kriptovaluta koje se zasnivaju na realnom kapitalu postoji i veli broj prevarnih šema, na osnovu kojih mnogi poistovećuju kriptovalute sa Ponzi šemom.

Ukoliko se izvrši objektivna analiza, postaje jasno da to i nije baš tako.

Mnogi učesnici finansijskog kripto tržišta doživljavaju trenutnu krizu kao mogućnost da se kripto tržište oslobodi prevarnih kripto valuta. Iznenađujuće, ali industrija kriptovaluta je pozdravila nedavni krah tržišta u kom su glavni tokeni kao što je Bitkoina pali za više od 50% od svojih najviših vrednosti svih vremena.

Jedno od mogućih pravaca daljeg razvoja su stablecoin valute koje su vezane za neku imovinu ili za neku od fiat valuta. U praksi, stablecoin-i kao što su Tether-a ili USD Coin-a imaju za cilj da odražavaju svoju vrednost u odnosu prema američkom dolaru.

U prošlim nastavcima smo pisali o propasti UST, ali u ovom slučaju treba imati u vidu da se radi o takozvanom algoritamskom stabilcoin-u. Umesto da održava svoju vezu tako što ima rezervu sredstava algoritamski stablecoin ima za cilj da imitira američki dolar i održi stabilnost kroz složeni algoritam. Očigledno je da taj algoritam nije uspeo i doveo je do toga da terraUSD izgubi vrednost.

Kripto industrija je pokušala da upozori korisnike na specifičnosti i algoritamskog stabilcoina ali se stiče utisak da nije previše ljudi uzelo u obzir ova upozorenja. Kolaps terraUSD dao je ljudima vrlo jasno do znanja da nisu svi stablecoin-i isti. Takođe su izneta predviđanja da će krah terraUSD verovatno biti kraj većine algoritamskih stablecoin-a.

Jedno je sigurno, svi sada žele da budu više uključeni u kriptovalute i niko više ne ignoriše industriju. Kako će se cela priča dalje razvijati saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)