Kako se Ether pojavio na vidiku ulagača u kripto valute?

Da li je rekord od 1.700 dolara vrhunac ili tek početak uspona Ethera?

Foto: Irena Herak

Bitkoin je svakako najpopularnija i najrasprostranjenija kripto valuta, ali je potrebno imati na umu da nije jedina već da danas postoji negde preko 5.000 različitih kripto valuta. Jedna koja se izdvaja iz mnoštva i koja skreće na sebe pažnju je Ethereum.

Posmatrajući sa stanovišta tržišne kapitalizacije radi se o drugorangiranoj kripto valuti, odmah iza Bitkoina. Ether (ETH) je predstavio Vitalik Buterin 2013. godine dok je mreža puštena u rad 2015. godine sa 72 miliona koina.

Ethereum se zasniva na principu Decentralizovane autonomne organizacije (Decentralized Autonomous Organization - DAO). U suštini se radi o sistemu kojim upravlja računarski kod umesto ljudi. DAO je manje hijerarhijski struktuiran u odnosu na upravljanje klasičnim sistemima.

Foto: Pixabay.com

DAO obezbeđuje način da se organizacije ili kompanije struktuiraju manje hijerarhijski, pri čemu investitori direktno upravljaju pravcem razvoja organizacija umesto da to u njihovo ime čine imenovani lideri. Virtuelna mašina Ethereum (EVM) može da izvršava Tjuringove skripte i pokreće decentralizovane aplikacije.

Uspešan hakerski napad na tada novu kripto valutu se odigrao godinu dana nakon njenog puštanja u rad. Tom prilikom je ukradeno oko 50 miliona dolara ETH. Nakon toga je izvršen hard fork blokčejna i dalje je nastavljen originalni lanac Ethereum Classic (ETC). O hard fork postupku smo pisali jednom od prethodnih nastavaka.

Ethereum je skrenuo pažnju na sebe svojim naglim rastom, što je izazvalo pažnju investitora. Samo u toku protekle nedelje, njegova vrednost je porasla sa nešto preko 1.300 USD na preko 1.700 USD, što iznosi oko 30%!

Napomenimo da se radi o najvećoj dostignutoj vrednosti u istoriji ove kripto valute i primetimo da do rasta dolazi nakon što je prošlog meseca Bitkoin, najvrednija virtuelna valuta, dostigla rekordnih blizu 42.000 dolara. Takođe je bitna činjenica da se 2020. godine cena Bitkoina više nego učetvorostručila a od početka 2021. godine je porasla za 29%. Eter raste mnogo stabilnije odnosno oko 130% iz godine u godinu.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, mreža Ethereum prolazi kroz veliku nadogradnju pod nazivom Ethereum 2.0 kojom se unapređuju mehanizmi zaštite. Ulaganje u dodatni zaštitu je sasvim razumljivo, pogotovo imajući u vidu uspešan hakerski napad iz 2016. godine.

Kripto investitori tvrde da je još jedan faktor koji može pojačati Eher upravo nadogradnje Ethereum blokčejna na verziju Ethereum 2.0. Investitori su uvereni da će nadogradnja učiniti Ethereum bržim i sigurnijim.

Preovladava mišljenje da je rast Ethereuma ali i drugih manjih kripto valuta pokrenut snažnim zamahom Bitkoina koji se odvija proteklih meseci. Jedna od prednosti Ethereum mreže je bolja podrška aplikacijama, čak se može reći da je bolja i od podrške Bitkoinovog lanca.

Ukupna tržišna vrednost svih kripto valuta prošlog meseca je dostigla 1 trilion američkih dolara (jedinica iz koje sledi 18 nula) što je istorijski rekord i ukazuje na narastajući uticaj kripto valuta na svetskom finansijskom tržištu. Ukoliko uzmemo u obzir samo ovu činjenicu, kripto valute se ne mogu zanemarivati, a Ethereum, pored Bitkona zauzima vodeće mesto i svakako je vredan za razmatrenje u pogledu ulaganja.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)