Kako funkcionišu sistemi za otkrivanje sumnjivih transakcija kripto valutama?

Da li je moguće pouzdano otkriti nelegalne transakcije?

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Finansijske transakcije koje se obavljaju kripto valutama se često dovode u vezu sa zloupotrebama različitih vrsta a prevashodno se sumnja na pranje novca i finansiranje terorizma, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Ukoliko se transakcije odvijaju na Dark Web-u, sumnje postaju intenzivnije i sve više opravdane. Ipak, postoje i transakcije kripto valutama za koje ne možemo biti sigurni da li su legalne ili ne, dok se slične dileme mogu javiti i kod finansijskih transakcija koje se obavljaju korišćenjem FIAT valuta.

Jedan od pristupa sprečavanja pranja novca je KYC (Know Your Customer) princip. Pristup podrazumeva da je potrebno „Poznavati Svog Klijenta“. Ukoliko smo uvereni u identitet, namere i osobine druge strane u transakciji, možemo sa visokom verovatnoćom tvrditi da li se radi o legalnoj ili nelegalnoj transakciji. U tu svrhu je prilikom finansijskih transakcija neophodno vršiti proveru klijenata kao i sa njima povezanih lica i organizacija. Cilj KYC principa je da uoči transakcije kojima se vrši pranje novca, finansiranje terorizma, organizovanog kriminala, ili korupcije kao i izbegavanje plaćanja poreza. Kripto valute, kao jedan od osnovnih postulata, imaju pretpostavku anonimnosti učesnika u transakcijama, tako da je KYC princip teško primenjiv. Postavlja se pitanje: Kako doći do saznanja da li je neka transakcija kripto valutama legalna ili ne?

Zapravo ne postoji potpuno precizan način otkrivanja da li je neka transakcija kripto valutama legalna ili ne. Postoje metode koje mogu, manje ili više pouzdano, definisati neku transakciju kao sumnjivu. Da bi se do kraja utvrdilo da li je transakcija legalna potrebno je preduzeti dalje forenzičke radnje. Ideja je da se kreira sistem koji bi mogao da vrši masovnu obradu podataka o transakcijama u realnom vremenu i koji bi na osnovu zadatih ili naučenih algoritama prepoznavano sumnjive transakcije. Potrebno je primeniti mehanizme veštačke inteligencije na sistem koji će na osnovu karakterističnih parametara transakcije odrediti njen najverovatniji karakter. Internacionalna kompanija Chainalysis je, na pomenutim principima, osmislila sistem za otkrivanje sumnjivih transakcija kripto valutama.

Za razliku od KYC principa, u rešenju je primenjen KYT (Know Your Transaction) princip, a koji je primenjiv na kripto valute, jer se podrazumeva da je klijent anoniman. Sistem, na osnovu analize, daje upozorenje da se radi o sumnjivoj transakciji. Rešenje može da prati transakcije za oko 15 različitih kripto valuta u realnom vremenu obrađujući pri tom veliki broj transakcija simultano. Rizici su klasifikovani u četiri kategorije od najnižeg do najvišeg. Sistem vrši detaljnu analizu podataka o blokčejnu,  koji je inače javno dostupan, i pokušava da uoči obrasce ponašanja korisnika koje identifikuje po različitim parametrima kao što su: IP adresa, MAC adresa, IMEI kao i na osnovu još nekih parametara. Pored toga prati se i putanja dolaznih signala što uključuje praćenje servera i rutera preko koji je signal došao do sistema. Osnovni cilj je uočavanja obrasca po kome se transakcija sa posmatranim entitetom obavlja. Iako neki primenjenu forenziku smatraju narušavanjem privatnosti, sasvim je sigurno da će vladine agencije koristiti svaku raspoloživu tehnologiju kako bi se suprotstavile onome što smatraju pogrešnim, krivičnim delom ili bilo kojim drugim vidom kršenjem zakona.

Trka između kontrolora i prekršioca će svakako biti nastavljena, sa manjom ili većom prednošću jedne ili druge strana.

(Telegraf.rs)