Ovih 7 znakova pokazuju da ste rođeni umetnik

Kako da znate da li ste rođeni umetnik? Evo sedam znakova koji pokazuju da bi trebalo da se izražavate kroz umetnost

Foto: Tanjug/AP/Sofia Jaramillo

Ako ste rođeni umetnik, uvek ćete imati potencijal da se razvijate. Sve zavisi od vas – da prepoznate sopstvene talente i negujete ih tokom života. 

Kako da znate da li ste rođeni umetnik? Evo sedam znakova koji pokazuju da bi trebalo da se izražavate kroz umetnost.

Uživate u početku koliko i u samom kraju

Da li znate na šta je naše društvo usredsređeno? Na rezultate. Mi želimo da se sva naša ulaganja vrate, očekujemo veliku nagradu i kraj koji potvrđuje da smo dobro obavili posao.

Dok smo usmereni na to, propuštamo pravu nagradu – proces razvoja koji prolazimo, čak i taj početni haos.

Rođeni umetnik voli početak, rađanje novih projekata, istraživanje nepoznatog, zadovoljstvo izrade i na kraju pogled na finalni izgled. Zatim sve to ispočetka. Ne postoji „kraj" za umetnike – gotova slika, pesma ili skulptura samo je još jedan kamen na putu.

Volite da uživate u tuđoj umetnosti, ali ste neodlučni kad poželite da podelite svoja dela s drugima

Istinski znak rođenog umetnika je da voli i ceni rad koji drugi stvaraju, a ipak se malo stidi da pokaže svoj. To je zajednička crta onih koji sve što rade – rade srcem i dušom.

Umetnik se oseća primorano da se poveže s drugim sličnim ljudima i uživa slušajući o procesima tuđih ideja – jer to predstavlja njegovo prirodno gorivo. Međutim, kada dođe trenutak da predstavi svoje stvaranje, postidi se. Ako ste uplašeni i nervozni kada treba da se izrazite i pokažete šta ste stvarali, to je zato što je vaš rad nastao od srca.

Osetljivi ste na okruženje

Gde god odete, osećate u svojoj koži i kostima šta se dešava. Možete osetiti tuđu radost, bol, strahove i uzbuđenje. Kada ste s velikom grupom ljudi, možete osetiti kako komuniciraju, a kada ste sami, usklađeni ste s emocijama. Vi ste osetljivi na sve ove načine i više, a to je ono što podstiče vašu umetnost.

Bez obzira na to šta osećate, imate sposobnost da emocije kanališete u šta god želite.

Vi ste sebi najveći obožavalac i najgora kritika

Umetnici su često kritikovani zbog toga što su prepotentni, čak i narcisoidni, jer vole svoj posao. Oni veruju u ono što stvaraju i ambiciozni su da radove pokažu svetu (čak i ako se plaše da to učine). Ali tik do tog samopouzdanja postoji i visok stepen sumnje i snažna kritika. Vi se stalno suočavate s osećanjima nesavršenosti, pitajući se da li je ono što radite dovoljno dobro i kolebate se pitajući se da li je vreme da odustanete.

Uvek se vraćate na početak

Umetnik duboko u sebi zna da, bez obzira na to koliki je uspeh ostvario, on će se uvek vratiti svom zanatu. On uzima četkicu u ruku, ili olovku da napiše pesmu i opet će iznova pričati novu priču. Bez obzira na to koliko vremena prođe, kad god to uradi oseća se kao kod kuće i priseća zašto je zavoleo svoju umetnost.

Imate svesku za svaku ideju

Očigledan znak da ste rođeni umetnik su sveske. Imate ih u spavaćoj sobi, u radnoj sobi, na kuhinjskom stolu, u rancu, u bašti, na polici s knjigama... U svesci pravite beleške ideja, vizija, priča koje želite da realizujete kroz svoju umetnost. Sveska je vaše utočište ispunjeno svim ostvarenim, neostvarenim i planiranim projektima.

Više vam je stalo do ličnog izražavanja nego do sticanja materijalnih stvari

Svako želi da bude uspešan, a za umetnika to znači da se njegov glas čuje u svetu.

Vi biste radije bili siromašni i radili ono što volite, nego bogati a prazne duše. Vi ne brinete mnogo o odeći koju nosite, više se starate o novim četkicama ili žicama za gitaru – trošite novac na svoju umetnosti. Ulažete u sebe.

Pronaći ćete galerije u kojima možete vežbati pred publikom, a kada vam neko da povratnu informaciju o tome šta ste napravili, za vas to vredi više od bilo koje plate.

Najvažnije je da znate svoju svrhu, a to je da podelite sebe sa svetom kroz svoju kreativnost.

(Telegraf.rs)