Instagram konačno priznao: Evo zašto vam je kvalitet nekih objava odjednom loš

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Instagram je ponovo izazvao kontroverze nakon što je njegov direktor, Adam Moseri, potvrdio da ova platforma smanjuje kvalitet video snimaka za objave koje nisu dovoljno gledane.

Tokom AMA sesije ovog vikenda, Moseri je otkrio da platforma prioritet daje video sadržajima koji privlače više pregleda, dok se oni sa manjim brojem pregleda automatski prebacuju na niži kvalitet.

Ova praksa ima za cilj uštedu na resursima, ali je izazvala zabrinutost među manjim kreatorima sadržaja koji smatraju da ih to stavlja u nepovoljan položaj.

Razlog za smanjenje kvaliteta video snimaka je "efikasnost resursa"

Moseri je pojasnio da Instagram generalno teži da prikaže video snimke najvišeg mogućeg kvaliteta, ali se prelazi na niži kvalitet kada video snimak ne dobija dovoljan broj pregleda tokom određenog vremenskog perioda.

Ako video ponovo postane popularan, platforma će ga ponovo prikazati u višem kvalitetu. Ova praksa, prema njegovim rečima, koristi se za optimizaciju resursa, jer video snimci sa višim kvalitetom zahtevaju skuplje skladištenje i složeniju obradu podataka.

Manji kreatori zabrinuti zbog nejednakih uslova

Moseri je dodatno pojasnio da Instagram koristi različite konfiguracije za obradu video sadržaja, u zavisnosti od njihove popularnosti. Ova praksa je zasnovana na "agregatnom nivou", a ne na pojedinačnom korisniku, što znači da se kvalitet video snimaka prilagođava na osnovu ukupne performanse objava.

Međutim, manji kreatori su izrazili zabrinutost, smatrajući da ih ovakva politika stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na one koji imaju veći broj pratilaca i veći doseg. Moseri je odgovorio da promena kvaliteta nema značajan uticaj na gledaoce, koji su više zainteresovani za sadržaj video snimka nego za njegov kvalitet.

(Telegraf.rs)