Posle zločina koji je šokirao Tursku, vlada blokirala Discord

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Turska je donela odluku da blokira pristup platformi za komunikaciju Discord. Turska agencija za informacione tehnologije i komunikacije (BTK) saopštila je da je zabrana uvedena zbog sumnji na povezanost platforme sa krivičnim delima kao što su zloupotreba dece i širenje sadržaja neprikladnog za decu.

Ministar pravde Turske, Jilmaz Tunč, izjavio je da je odluka o blokadi Discorda usledila nakon što su na platformi otkriveni sadržaji koji podržavaju zločin koji je nedavno šokirao naciju. Naime, devetnaestogodišnji mladić počinio je ubistvo dve žene, što je izazvalo ogorčenje javnosti, posebno nakon što su pojedini korisnici na Discordu veličali ovaj čin, piše Reuters.

Tunč je u svojoj izjavi na platformi X rekao da je vlada odlučna da zaštiti mlade od štetnih uticaja na društvenim mrežama i internetu, te da neće tolerisati aktivnosti koje podrivaju društveni poredak.

Ova zabrana dolazi u svetlu povećane zabrinutosti zbog korišćenja digitalnih platformi za širenje štetnog sadržaja, a ovaj slučaj je samo poslednji u nizu.

Slična sudbina Discorda i u Rusiji

Turska nije jedina zemlja koja je uvela ograničenja za Discord. Pre ove odluke, Rusija je takođe blokirala pristup platformi zbog kršenja zakona, nakon što je kompanija kažnjena zbog neuklanjanja zabranjenog sadržaja.

Ove akcije otvaraju pitanje o budućnosti slobode govora na platformama poput Discord-a u državama sa strožim kontrolama internetskog sadržaja.

(Telegraf.rs)