Brazilci čekaju, a X uplatio kazne na pogrešan račun: Kada će se platforma vratiti?

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock, Fotoarena / ddp USA / Profimedia

Uprkos nedavnoj odluci da se povinuje zahtevima brazilskog Vrhovnog suda, društvena mreža X i dalje nije dostupan korisnicima u Brazilu. Problem je nastao jer je kompanija, prema izveštajima, kazne u iznosu od 5 miliona dolara uplatila na pogrešan račun, što je dodatno odložilo proces vraćanja usluge.

X je krajem septembra imenovao pravnog zastupnika u Brazilu i uklonio naloge koje je sud označio kao širitelje dezinformacija i govora mržnje.

Poslednji korak bio je plaćanje kazni koje je platforma zaradila zbog nepoštovanja sudskih naloga, ali prema izjavi sudije Aleksandra de Moraeša, pogrešna banka je dobila te uplate, piše Engadget.

X tvrdi da je kazna plaćena ispravno

Dok X tvrdi da je ispoštovao sve obaveze i da su sredstva pravilno uplaćena, sudija je potvrdio da mora da se sačeka na prebacivanje sredstava na ispravan račun kako bi usluga bila vraćena. Platforma je isključena iz Brazila još od kraja avgusta, a iako je kompanija u početku pružala otpor sudskim nalozima, nedavno je promenila pristup i počela da sarađuje s brazilskim vlastima.

Za sada nije jasno koliko će trajati ovaj proces i kada će X ponovo biti dostupan korisnicima u Brazilu.

(Telegraf.rs)