TikTok suočen sa novim izazovima u Evropi: "Moraće još mnogo da rade"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Breton, zadužen za digitalnu politiku EU, javno je razgovarao sa izvršnim direktorom TikToka

Foto: Tanjug/AP

Zakon o digitalnim uslugama (DSA) koji Evropska unija uvodi idućeg meseca donosi nove standarde poslovanja za globalne tehnološke kompanije. Ovaj zakon će posebno uticati na gigante kao što su Google, Facebook, Twitter, Meta, ali i na kinesku kompaniju ByteDance, vlasnicu popularne aplikacije TikTok.

Evropska unija već sprovodi "stres testove" kako bi kompanije mogle da provere koliko su njihove platforme usklađene sa novim zakonom. Prema prvobitnom testiranju, evropski komesar Tjeri Breton izjavio je da TikTok "ima još posla da bi bio spreman", prema izveštaju APNews, prenosi Benchmark.rs.

Breton, zadužen za digitalnu politiku EU, javno je razgovarao sa izvršnim direktorom TikToka, Šou Zi Čevom, o rezultatima testa koji je pokrivao zaštitu dece, sisteme za preporuke, moderiranje sadržaja, nezakonit sadržaj, pristup podacima i transparentnost. TikTok je, prema njegovim rečima, započeo "organizacijska poboljšanja", kao što su promene u sistemima za preporuku sadržaja i povećana transparentnost.

DSA donosi sveobuhvatne nove standarde koje sve velike onlajn platforme moraju da ispoštuju od 25. avgusta. Novi zakon će primorati kompanije da se suprotstave govoru mržnje, dezinformacijama i ostalim štetnim i nelegalnim materijalima na svojim platformama.

Uvođenjem ovog zakona, Brisel se svrstava u pionire globalnog pokreta za ograničavanje tehnoloških giganta.

(Telegraf.rs)