Instagram razvija novu aplikaciju koja treba da bude konkurent Twitteru: Evo kako će izgledati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će platforma kombinovati elemente Instagrama i Twittera

Foto: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Nakon turbulentnog perioda koji je Twitter doživeo nakon preuzimanja od strane Ilona Maska, konkurentske mreže pokušavaju da iskoriste situaciju kako bi privukle deo Twitter korisnika. U poslednjih nekoliko meseci, neke postojeće i nove mreže kao što su Bluesky i Mastodon su se pojavile sa ciljem da ugrabe deo ovog kolača.

Međutim, problem sa ovim platformama je taj što korisnici moraju početi iz početka. Moraju otvoriti nove profile, ponovo se povezivati sa kontaktima i graditi svoj nalog iz temelja, iako već možda imaju veliki broj pratilaca ili prijatelja na drugim mrežama.

Ipak, postoji rešenje za sve korisnike koji vole koncept na kojem se Twitter bazira, ali ne žele krenuti iz početka - Instagram. Poznato je da Instagram razmatra novu vrstu platforme koja će se fokusirati na tekstualnu komunikaciju i koja treba da bude direktan konkurent Twitteru. Zahvaljujući stručnjaku za društvene mreže Liji Haberman, saznali smo kako bi Instagramova konkurencija Twitteru mogla da izgleda.

Haberman je otkrila jedan slajd iz navodnih promotivnih materijala nove platforme (koja se trenutno razvija pod kodnim imenima P92 i Barcelona). Očekuje se da će platforma kombinovati elemente Instagrama i Twittera. Korisnici će moći da objavljuju tekstualne zapise do 500 znakova, uz mogućnost dodavanja fotografija, video snimaka i linkova.

Ono što posebno privlači pažnju i izdvaja ovu aplikaciju od konkurencije je mogućnost prijave korisnika sa postojećim Instagram podacima i prenošenje svih njihovih informacija, uključujući pratioce i osobe koje prate.

Na taj način, korisnici neće počinjati ispočetka, već će imati sve svoje postojeće podatke. Aplikacija će takođe imati alate za moderiranje sadržaja, tako da će korisnici moći da odaberu ko im može odgovoriti na objave ili ih pominjati, dok će profili koji su blokirani na Instagramu ostati blokirani i na ovoj tekstualnoj aplikaciji.

Spominje se i element decentralizacije, jer će aplikacija biti kompatibilna sa drugim platformama poput Mastodona. To znači da će korisnici ovih platformi moći da pretražuju korisnike, pristupe njihovim profilima i sadržaju u određenim slučajevima.

(Telegraf.rs)