Još jedan korak u izuzetno pogrešnom smeru: Twitter raspušta Savet za poverenje i bezbednost

Još jedan primer gde Ilon Mask briše godine napora da Twitter bude civilnije i sigurnije mesto

Foto: Tanjug/AP

Twitter je raspustio svoje Veće za poverenje i bezbednost, prema mejlu poslatom u ponedeljak uveče članovima panela do kojeg su došli mediji, uključujući i Axios.

To je još jedan primer gde Ilon Mask briše godine napora da Twitter bude civilnije i sigurnije mesto, pisao je The Washington Post.

Savet se sastojao od desetina stručnih savetodavnih grupa koje su volontirale od 2016. da bi se pozabavile onim što je (sada izbrisana stranica Saveta) opisala kao "pitanja kritična za zdravlje javnog razgovora".

Njihove ključne oblasti fokusa bile su bezbednost i uznemiravanje na mreži, ljudska i digitalna prava, prevencija samoubistava i mentalno zdravlje, seksualna eksploatacija dece i dehumanizacija.

Članovi grupe su bili GLAAD, Fondacija za ljudska prava, Samarićani, Međunarodna mreža protiv sajber mržnje i Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu.

Član Saveta Aleks Holms napisao je u tvitu u ponedeljak uveče da grupa volontera ni u jednom trenutku nije bila odgovorna za donošenje odluka na platformi.

"Dok Twitter prelazi u novu fazu, ponovo procenjujemo kako da na najbolji način donesemo eksterne uvide u naš rad na razvoju proizvoda i politike", navodi kompanija u mejlu zahvaljujući se volonterima na njihovom radu.

"Twitter je potpuno jasno stavio do znanja da poverenje i bezbednost više nisu prioriteti za kompaniju, imajući u vidu ovo iznenadno otpuštanje Saveta za poverenje i bezbednost, kao i njihove opasne političke odluke tokom prošlog meseca i pozive za suspendovane naloge da se ponovo vrate na mrežu", rekao je GLAAD za Axios.

Komitet za zaštitu novinara, neprofitna organizacija koja promoviše slobodu štampe širom sveta, i još jedan član saveta rekli su da je ta akcija razlog za "ozbiljnu zabrinutost, posebno zato što je u kombinaciji sa neprijateljskim izjavama vlasnika Twittera Ilona Maska o novinarima i medijima".

(Telegraf.rs)