Telegram je u Nemačkoj navodno predao korisničke podatke vlastima, ali tvrdi da nije

"Do danas smo predali 0 bajtova korisničkih podataka trećim stranama, uključujući vlade"

Foto: Unsplash

Aplikacije za razmenu poruka koje nude end-to-end enkripciju (E2EE) mogu tvrditi da štite svoje korisnike govoreći da su zaključali njihove podatke i bacili ključ — metaforički i doslovno — i da ne mogu da koriste ono što je šifrovano.

Telegram, međutim, tvrdi da štiti svakog korisnika bez obzira da li koriste E2EE ili ne, rekavši da vladini zahtevi za podacima moraju da prođu posebno visoku proveru pre nego što se povinuju i da nikada nisu prihvatili takav zahtev. Međutim, to izgleda nije tako, tvrdi novi izveštaj.

Der Spiegel izveštava da je Telegram ispunio brojne zahteve za korisničke podatke koje je dobio od Savezne kancelarije za kriminalističku policiju Nemačke koji uključuju osumnjičene za teror i zlostavljanje dece. Još više zahteva za podacima za druge krivične predmete je manje-više ignorisano.

Do danas, Telegram je u odeljku sa čestim pitanjima na svojoj veb stranici naveo da je predao "0 bajtova korisničkih podataka" bilo kojoj trećoj strani, uključujući vlade. U odeljku 8.3 svoje politike privatnosti, koja je poslednji put ažurirana 2018. godine, kompanija kaže da će pružiti IP adrese i telefonske brojeve korisnika vlastima ukoliko se radi o terorizmu i ukoliko dobiju nalog.

Međutim, uprkos obećanju da će objavljivati polugodišnje izveštaje o bilo kakvim aktivnostima koji se tiču korisničkih podataka, to zapravo nikada nisu uradili.

Nemačka vlada vrši pritisak na Telegram da sarađuje u istragama desničarskih ekstremističkih grupa koje koriste platformu za razmenu poruka da šire svoj cilj i koordiniraju napade. Telegram je nedavno pojačao sopstvene mere moderacije, ali njegove zabrane korisnika i grupa bile su sveobuhvatne onoliko koliko su zakonodavci tražili.

Ostaje pitanje koliko je zapravo korisničkih podataka kompanija predala i kojim sve vladama.

(Telegraf.rs)