Nanomotori će izlečiti obolele od raka!

Ovi uređaji koristiće se za dopremanje lekova do ćelija, kao i za lečenje obolelih ćelija "iznutra". Ova tehnologija mogla bi da napravi revoluciju kada je reč o lečenju raka, smatraju stručnjaci

Grupa američkih istraživača će možda napraviti revoluciju kada je u pitanju lečenje raka, zahvaljujući molekularnoj tehnologiji koja može da leči bolesne ćelije iznutra. Istraživanje je testiralo efekat nanomotora na žive ćelije,a ovi minijaturni uređaji koriste energiju kako bi se kretali.

Naučnici su otkrili da bi ovi uređaji mogli da se koriste za neinvazivno dopremanje lekova do ćelija, kao i izvršavanje nekih operacija unutar njih. Ćelije "gutaju" nanomotore, koji zatim slobodno mogu da se kreću unutar njih i njihovih organela. Nanomotori još uvek nisu testirani na ljudima, a kontrolišu se pomoću ultrazvučnih talasa. S obzirom da su napravljeni od metala, moguće ih je kontrolisati i magnetom.

Pre deset godina, kada su nanomotori prvi put korišćeni u živim ćelijama, za njihovo kretanje i funkcionisanje je bilo potrebno toksično gorivo, što znači da nisu mogle da se testiraju na ljudima, ali je ultrazvučnim talasima rešen problem. Danas se nanomotori testiraju u HeLa (besmrtne ćelije raka grlića materice, koje se koriste za istraživanje) ćelijama, a efektivniji su sa većom jačinom ultrazvučnih talasa.

- Naš san je da omogućimo slične stvari, kao iz filma "Fantastično putovanje", gde će nanomotori krstariti našim telom i međusobno komunicirati kako bi izvršavali razne dijagnoze i terapije - izjavio je Tom Maluk, jedan od istraživača.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)