Lenovo kupio IBM serversku jedinicu za 2,3 milijarde dolara

Dogovor se oslanja na dugoročnu saradnju koja je otpočela još 2005. godine kada je kompanija Lenovo preuzela jedinicu za proizvodnju PC računara kompanije IBM, što je ukjučivalo i ThinkPad liniju PC računara

Kompanije Lenovo i IBM sklopile su konačni dogovor o preuzimanju jedinice za proizvodnju x86 servera kompanije IBMCena transakcije je približno 2,3 milijarde američkih dolara, od čega će oko dve milijarde biti isplaćene u kešu, a ostatak u akcijama kompanije Lenovo.

Ovo preuzimanje uključuje System x, BladeCenter, Flex System blade servere i svičeve, Flex integrisane sisteme bazirane na x86 arhitekturi, NeXtScale i iDataPlex servere, odgovarajući softver, mreže i operacije održavanja.

IBM će zadržati System za mainframe računare, Power i Storage sisteme, Flex servere zasnovane na Power sistemima i Pure Aplication i Pure Data uređaje.

Dogovor se oslanja na dugoročnu saradnju koja je otpočela još 2005. godine kada je kompanija Lenovo preuzela jedinicu za proizvodnju PC računara kompanije IBM, što je ukjučivalo i ThinkPad liniju PC računara. IBM će nastaviti sa razvojem i unapređenjem svojih Windows i Linux softvera za x86 platformu.

Lenovo i IBM takođe planiraju formiranje strateškog partnerstva koje će uključivati globalni OEM (original equipment manufacturer), kao i zastupničke ugovore za prodaju vodećih Storwize disk storage sistema ulazne i srednje klase, tape storage sistema, General Parallel File sistemskog softvera, smartCLoud ponude osnovnog ranga, i pojedinih proizvoda IBM softverskog portfolija, uključujući System Director i Platform Computing rešenja.

IBM će nastaviti da pruža podršku održavanja u ime kompanije Lenovo na duži rok, kako bi korisnici osetili što manje promena u uslugama korisničke podrške i održavanja.

Ovaj sporazum usledio je nakon nedavnih najava kompanije IBM da će uložiti više od milijarde dolara u novu IBM Watson Grupu, a 1.2 milijarde dolara u proširenje svog globalnog prisustva u domenu cloud računarstva na 40 data centara širom sveta u 15 zemalja na pet kontinenata.

(Telegraf.rs / Tanjug)