KRIZA: Blekberi otpušta 4.500 zaposlenih!

Nakon velikih gubitaka kompanija je od avgusta praktično na prodaju, ali zasad nema kupaca, a ni nova generacija pametnih telefona nije pomogla ovom gigantu da se oporavi

Ni nova generacija pametnih telefona nekadašnjeg lidera, kompanije Blekberi nije pomogla Kanađanima da se oporave pa se očekuje otpuštanje 40 odsto zaposlenih, odnosno oko 4.500 ljudi.

Osim toga, izvesno je i da će kompanija pokušati i da nađe i novog vlasnika, a kako je navela očekuje gubitak između 950 i 995 miliona dolara u drugom kvartalu.

Nakon velikih gubitaka zbog neuspeha u pokušaju da se uđe na tržište tableta sa Playbook-om i nastavka pada broja korisnika BlackBerry telefona, kompanija je od avgusta praktično na prodaju, međutim, kako piše list, zasad nije uspela da privuče nijednu ponudu.

BlackBerry je izgubio trku na polju pametnih telefona od kompanije Apple, Samsung i drugih koje se oslanjaju na Android, a prema nekim nagađanjima moguće je da će se fokusirati na profitabilne grane - softver i pružanje usluga kompanijama iz finansijskog i javnog sektora.

(Telegraf /Nytimes.com)