Da li su mobilne aplikacije koje koristimo sigurne?

Od kako su se pojavili, pametni telefoni imaju svoje vrline i mane, a samim tim moramo imati dodatni oprez kada se radi o bezbednosti naših podataka

Od pojave pametnih tzv. smart telefona stvari su se u našim životima drastično promenile. Zbog njih smo promenili ne samo način na koji komuniciramo, već i prioritete u životu. Tako danas više od polovine ispitanika smatra da je manji stres izgubiti novčanik sa sve dokumentima nego izgubiti smart telefon.

Više je razloga zbog čega su smartovi postali dragocenost. U njima su pohranjeni lični podaci, kontakti, SMS-ovi, privatne fotografije, ali i informacije o bankovnim računima.

Aplikacije koje su njihov sastavni deo u velikoj meri olakšavaju svakodnevni život i rešavaju brojne dileme. Ono što fascinira i privlači sve više korisnika je jednostavnost korišćenja ovih aplikacija. Korisnička imena i lozinke se jednom unete ne moraju iznova unositi, osvežavanje unutrašnje arhitekture aplikacija je automatsko. Ceo sistem čini se kao da je napravljen pod premisom da svoj smartfon nećete nikada izgubiti i da će te mu vi jedini imati pristup.

Problemi nastaju kada ova premisa padne i kada se smarta dokopaju oni kojima se naša dobrobit ne nalazi na listi prioriteta. U ovim situacijama jednostavnost smartfona postaje njegova najveća mana. U tom trenutku naš celokupni život i dobar deo naše imovine postaju podložni brojnim manipulacijama i zloupotrebama – od krađe do zlopotrebe identiteta.

Umesto da preko njega kontrolišemo svoj život, ukradeni telefon počinje da upravlja nama. Zato je bezbednost mobilnih aplikacija apsolutni prioritet u procesu njihove izrade.

Tako je u junu 2013. godine otkrivena greška u Facebook aplikaciji za Android operativni sistem koja je omogućila prikupljanje brojeva telefona svih koji su skinuli aplikaciju najpopularnije društvene mreže.

Pitanje na koje sebi morate odgovoriti je šta vam je bitnije – 2 ili 3 sekunde više za unos lozinke ili bezbednost vašeg bankovnog računa ili privatnost fotografija, SMS-ova ili e-mail prepiske.

Bitno je da kod donošenja odluke znate da se ni aplikacije koje prave najbolji svetski razvojni timovi nisu apsolutno bezbedne. To nam potvrđuje i slučaj Fejsbuka, ali i skorašnji hakerski napad na Instagram zbog kojeg će se menjati sve lozinke na ovoj društvenoj mreži za razmenu fotografija.

Danas se pitanje napada na bezbednost vaših podataka više i ne postavlja kao izvesno. Ono što jeste pitanje je šta će te vi uraditi da im otežate posao.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)