KOČENJE RAZVOJA IT SEKTORA: Kolaps IKT opreme na Carini Srbije!

Hitnim raspisom Uprave carine od 13.juna 2013. dodatno je uvedeno obavezno pribavljanje Potvrda o usaglašenosti (tzv. Ratel) za uvoz IT i IKT opreme, čime se direktno utiče na kočenje razvoja IKT sektora čiji su nosioci privatne kompanije

Hitnim raspisom Uprave carine od 13. juna 2013 dodatno je uvedeno obavezno pribavljanje Potvrda o usaglašenosti (tzv. Ratel) za uvoz IT i IKT opreme, kao dodatna birokratska barijera za promet roba od posebnog značaja za razvoj ovog sektora, što je usporilo investicione aktivnosti, blokiralo izdvojena finansijska sredstva i dovelo do potpunog kolapsa na carinskim ispostavama širom zemlje.

Ovim se kompletan IKT sektor u Srbiji finansijski i proceduralno besmisleno opterećuje.

Ugovorima utvrđeni rokovi se neplanirano probijaju, investicione aktivnosti se koče, nametnuta su dodatna plaćanja za ishodovanje potvrde, što nije slučaj ni u jednoj od zemalja u okruženju.

Na sastanku u Ratelu 10. jula u organizaciji Komore Beograda, predstavnici kompanija su informisani da Ratel nema kapacitet niti resurs da obradi novouvedenu proceduru.

Još u ranijim fazama pristupanja EU, Republika Srbija se obavezala da prihvata sertifikate izdate od strane odgovarajućih tela akreditovanih u državama EU.

Direktna posledica novih administrativnih barijera je stvaranje pogodnog tla za moguće koruptivno ponašanje službenika u državnim službama kao što su npr. Carina ili Ratel, pošto u cilju brzog dobijanja dozvole za uvoz (sertifikata o usaglašenosti), proizvođači i uvoznici su spremni na sve da bi smanjili svoje uvozne troškove.

(Telegraf.rs)