Hakeri najviše napadaju smartfon!

U poslednjih mesec dana zabeleženo je 700 napada na sajt predsednika Srbije, oko 3.800 pokušaja skeniranja sistema, i između 1.400 i 4.500 pokušaja napada na sajt Vojske Srbije

Stanje po pitanju informacione bezbednosti (IB) u Srbiji je alarmantno, jer ne postoji organizaciona celina na državnom nivou koja se bavi problemom IB-a, rekao je pukovnik Ivan Vulić iz Ministarstva odbrane.

- Nema definisane kritične infrastrukture - šta treba braniti i sa kojim snagama i resursima kada je u pitanju IB, a samo u toku mesec dana zabeleženo je preko 700 pojava koje se mogu tretirati kao napad na sajt predsednika Srbije, oko 3800 pokušaja skeniranja sistema, i između 1400 i 4500 pokušaja napada na sajt Vojske Srbije, a do pre par godina nije bilo nikoga ko je nadgledao sajtove - kaže Vulić.

On je rekao da na svetskom nivou, prema procenama, napadi spamom nanesu štetu od 140 milijardi dolara, dok je šteta koju je, recimo, naneo uragan Katrina u SAD-u bila 43 milijarde dolara.

- Ovolika krađa novca putem interneta nije toliko primetna zbog toga što se taj novac uzima u veoma malim količinima od velikog broja ljudi po nekoliko miliona puta dnevno - objasnjava Vulić.

Predsednik Društva za Informacionu bezbednost (DIBS), Zoran Živković, rekao je da je Srbija jedna od pet zemalja u Evropi koja još nema svoj CERT (Computer Emergency Response Team) a postoje velike šanse da do kraja godine bude i jedina, što govori u koliko je lošem stanju informaciona bezbednost u Srbiji.

- Do pre godinu-dve dana napadi na mobilne uređaje i android platforme su bili u granicama laboratorijskog eksperimenta, da bi danas napadi na mobilne telefone i softverske platforme, na kojima ti uređaji rade, postali najmasovniji rastući oblik sajber kriminala - upozorava Živković.

(Telegraf.rs / Tanjug)