NAPOKON: Prve slike Marsovog okeana (VIDEO)

Radar Evropske svemirske agencije detektovao je obale drevnog okeana na Crvenoj planeti. Ne možete ni zamisliti njegovu veličinu!

Odavno se zna da Mars obiluje vodom, ali do sada nikada nismo imali priliku da vidimo njegov okean. Ali sada možemo i to, zahvaljujući MARSIS radaru na Mars Ekspresu Evropske svemirske agencije (ESA).

Pre ovog otkrića, naučnici su pretpostavljali šta bi mogle biti granice tog okeana, ali ovo je prvi put da možemo da ga vidimo u svoj njegovoj prostranosti. Prema navodima ESA, Mars Ekspres "je detektovao sedimente koji podsećaju na tlo okeana u granicama koje su prethodno identifikovane, koje su njegove drevne granice".

Sedimenti su od zrnastog materijala niske gustine koji je erodirao od vode. Imaju nisku radarsku reflektivnost, i otkriveni su na celoj površini okeana, na 60 do 80 metara ispod površine Crvene planete.

Prema navodima Žeremi Mužino, sa Instituta za planetologiju i astrofiziku u Grenoblu, sedimentne naslage koje su otkrivene mogle bi biti bogate ledom.

- Ovo je snažna nova indikacija da je nekada davno tamo bio okean - kaže on.

(Telegraf.rs)