SKANDAL: Srbima ukinuli "Viber" i "WhatsApp"!

Dva izuzetno popularna servisa, koji su stotinama hiljada Srba bili jedan od načina da besplatno komuniciraju sa svojim rođacima i prijateljima u inostranstvu, netragom su nestali s Gugl pleja

NEČUVENO! Dva izuzetno popularna servisa, koji su stotinama hiljada Srba bili jedan od načina da besplatno komuniciraju sa svojim rođacima i prijateljima u inostranstvu, netragom su nestali s Gugl pleja: ni "Viber" ni "WhatsApp" više nije moguće instalirati na pametni telefon (smartfon) koji pokreće Guglova platforma Android koja se nalazi u Republici Srbiji, na mrežama domaćih operatera mobilne telefonije.

Za one koji ne znaju, u pitanju su izuzetno korisne aplikacije za mobilne telefone koji rasterećuju budžet građana. "Viber" je VoIP (Voice over IP) servis koji svojim korisnicima omogućava da vode razgovore s bilo kim na bilo kom delu planete, potpuno besplatno, ako i njihov sagovornik poseduje na svom smartfonu ovu aplikaciju.

"WhatsApp" je servis koji vam omogućava da ljudima koji ovu aplikaciju imaju na svom uređaju šaljete, potpuno besplatno, tekstualne poruke.

Plastično objašnjeno: umesto da razgovor sa svojim rođakom koji živi u Australiji platite skuplje od avionske karte do Sidneja, nećete ga platiti uopšte; umesto da SMS s drugom iz Hrvatske platite 30 i kusur dinara, dopisivaćete se besplatno.

Sumnja korisnika s kojima smo imali prilike da razgovaramo uperena je prema onima koji su direktno pogođeni i kojima ovi servisi izbijaju novac iz džepa.

- Kako drugačije objasniti činjenicu da su oba servisa nestala u gotovo istom trenutku? - pita se Milan, ozlojeđeni čitalac koji nam se javio, pošto je izgubio nadu da će sami operateri mobilne telefonije rešiti problem.

- Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Gugl pleja nema veze sa mobilnim operaterima - kažu u Telenoru.

(M. Božić)