Asteroid prečnika 50 metara proleteo rekordno blizu Zemlje (VIDEO)

Asteroid veličine fudbalskog igrališta prošao je pored naše planete, ali kao što su naučnici i govorili, nije bilo nikakve opasnosti po Zemljane

Asteroid "2012 DA14" prečnika oko 50 metara proleteo je toliko blizu Zemlje da su orbite meteoroloških i navigacijskih satelita dalje od njegove.

Da je kojim slučajem udario u Zemlju, bilo bi to snagom koja je jednaka jačini 1.000 atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja NASA tokom današnjeg dana pomno je pratila kretanje asteroida dovoljno velikog da uništi jedan grad.

NASA je danas navela da će asteroid nazvan 2012 DA 14, prečnika od 45 metara, oko 20.25 sati po našem vremenu proleteti na oko 27.000 kilometara od Zemlje, što se upravo i dogodilo.

- Ta razdaljina je dovoljno daleko od naše planete i grupe satelita koji kruže oko nje, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu. Ipak, predviđa se da će se prelet asteroida 2012 DA 14 dogoditi na dosad najmanjoj razdaljini od Zemlje za jedan objekat te veličine - objasnila je NASA ranije u toku dana.

Naučnici su tvrdili i da nema razloga za strah, dodajući da je  "praćenje asteroida i zaštita naše planete od njih je jedan od prioriteta za NASA".

Iščekujući da asteroid prođe pored Zemlje, naučnici su objasnili da on nije ni izbliza tako velik kao onaj prečnika od deset kilometara koji je sa lica planete izbrisao dinosauruse, ali bi, u slučaju da pogodi površinu Zemlje, mogao da uništi jedno veće urbano područje.

Astronomi su tokom dana najavili da će asteroid moći da se vidi na području istočne Evrope, Australije i Azije.

- Pomoću malog teleskopa moći ćete da vidite nešto nalik zvezdi, odnosno manji izvor svetlosti koji se pomera dok su u pozadini druge zvezde - izjavio je prošle sedmice naučnik Tim Spar iz Centra za astrofiziku Instituta "Harvard Smitsonijan".

NASA procenjuje da manji asteroidi poput 2012 DA 14 proleću blizu Zemlje u proseku svakih 40 godina, ali je pogode tek na svakih 1.200 godina.

(Telegraf.rs / Tanjug)