Raste prodaja Android tableta

Istovremeno, udeo Ajpeda na tržištu je pao sa 68 na 58 odsto

Prodaja tableta koji rade na Android platformi brzo raste i to na štetu iPada, pokazuju rezultati istraživanja. Android trenutno drži 39 odsto tržišta, što je rast u odnosu na 29 odsto koliko je držao 2010, dok je Eplov Ajped u istom periodu pao sa 68 na 58 odsto. Majkrosoft daleko zaostaje za njima sa udelom od samo 1,5 odsto.

Isporuke tableta su u poslednjem kvartalu prošle godine porasle na 26,8 miliona u globalu, u odnosu na 10,7 miliona koliko je u istom periodu bilo isporučenih pretprošle.

- Potražnja tableta među korisnicima, poslovnim ljudima i studentima ostaje velika - kaže Piter King iz Stratedži Analitiksa.

Epl je isporučio petnaest i po miliona Ajpeda samo između oktobra i decembra, dok su proizvođači čiji tableti rade na Android platformi isporučili deset i po miliona.

Za 2011. godinu u celini, prodato je skoro 67 miliona, što je enorman rast u odnosu na godinu pre toga kada je prodato 18,6 miliona. Android koristi najveći broj proizvođača, među kojima su Amazon i Samsung.

Pored tableta, udeo Guglovog operativnog sistema raste i na tržištu smatfona. Prošlog meseca, desetomilijardirata aplikacije je preuzeta sa Android Marketa, i pojedini analitičari očekuju da ova platforma uskoro prestigne Ajfon u ovom domenu.

(Telegraf.rs / Foto: Profimedia.rs)