RATNIK BUDUĆNOSTI: Upoznajte Kuratasa - robota kojim pilotira čovek (FOTO) (VIDEO)

Visok preko 3,5 metara i težak 4,5 tona, "naoružan" raketnim bacačem (koji ispaljuje plastične rakete punjene vodom) i dva ručna topa koji mogu da ispale neverovatnih 6.000 plastičnih metkova u minuti.

Pentranje u velikog humanoidnog robota i pilotiranje njime je bio jedan od oslonaca japanskih crtaća, ali je to uvek bilo nešto što ste mogli samo da gledate na ekranima i da zamišljate kako upravljate jednim od njih, sve do sada.

Tim veoma talentovanih inženjera i ljubitelja robota u Japanu napokon je napravio nešto što liči na Mek robota: njegovo ime je Kuratas i on je ljudski kontrolisani robot, koji je napravila firma "Suidobashi Heavy Industry".

Visok preko 3.5 metra i težak 4.5 tona Kuratas je otkriven na "Festu čuda 2012" (Wonder Fest), godišnja hobi konvencija u Tokiju, gde je ne tako iznenađujuće bio hit.

Ovaj robot ima humanoidni gornji deo tela i četiri noge sa točkovima i dve potpuno operativne ruke. Dizajniran je tako da može da sedne jedna osoba u njega, razvija brzinu od skoro 10 km/h. Takođe je moguće da se kontroliše preko aplikacije koju skinete za Ajfon.

Za one koji se pitaju da li poseduje neko naoružanje, Kuratas ima i to. On je "naoružan" raketnim bacačem (koji ispaljuje plastične rakete punjene vodom) i dva ručna topa koji mogu da ispale neverovatnih 6.000 plastičnih metaka u minuti.

Ovaj robot je opremljen i sa Xbox Kinekt senzorom koji "hvata" vaše gestikulacije i izraze lica pilota, uključujući i one potrebne da bi se pustilo ono što tvorci nazivaju "smile shot".

Kuratas će verovatno oduševiti sve fanove robotike, ali u isto vreme i razočarati jer kada saznaju da bi posedovanje vašeg ličnog "umirivača mase" koštalo minornih 1.35 miliona dolara, to zna malo da demorališe potencijalne kupce. "Suidobaši" kompanija je postavila i internet-stranicu gde možete da menjate svog robota pre kupovine, ali nigde ne piše koliko košta da vam pošalju ovo čudo: svakako da to uopšte nije jeftino kada se uzme u obzir njegova glomaznost.

(Telegraf.rs / foto: SuidobashiJuko.jp)