SIM kartice uskoro više nećemo koristiti: Zameniće ih nešto mnogo bolje!

Dolazak ove tehnologije potiho je najavljeno ove godine nakon što je GSM Alliance (GSMA) izdao ažurirana uputstva dodavanja podrške za više profila i uređaja

Integrisana SIM tehnologija predstavlja sledeći veliki korak u evoluciji mobilne telekomunikacije.

SIM KARTICE POSTAJU PROŠLOST: Apple i Samsung spremaju revoluciju!

Dolazak ove tehnologije potiho je najavljeno ove godine nakon što je GSM Alliance (GSMA) izdao ažurirana uputstva dodavanja podrške za više profila i uređaja. Zahvaljujući partnerstvu Microsofta, Intela i Qualcomma, stiže nam nova generacija PC računara sa integrisanim eSIM-ovima, što opet znači da ćemo u skoroj budućnosti videti velik broj gedžeta i uređaja koji koriste ovu zanimljivu tehnologiju.

Šta je SIM?

SIM je skraćenica za "subscriber identity module", odnosno modul za identitet pretplatnika. Reč je o maloj plastičnoj kartici koju stavljamo u nosač koji se potom ubacuje  u telefon, laptop, tablet ili pametni sat. SIM se najčešće nalazi u vašem telefonu, a sadrži jedinstveni broj vašeg računa što znači da vaš operater zna kome da naplati uslugu i kakvu uslugu je potrebno omogućiti.

Kartica takođe ima internu memorija koja može da zapamti nekoliko brojeva i tekstualnih poruka.

Prebacivanje SIM kartice iz jednog uređaja u drugi zna biti prilično naporan proces, pogotovo ako ste negde napolju, a pri ruci nemate onaj mali alat za vađenje kartice iz smartfona.

eSIM radi tako da identifikacijski kod koji smo malo pre spomenuli bude ukodiran u procesor uređaja ili u sam modem.

Intel će, recimo, tu tehnologiju ugraditi u postojeći modem XMMTM 7260, kao i u nadolazeći XMM 7360 model. Qualcomm u drugu ruku nudi čipset Snapdragon 835 koji takođe podržava eSIM. Ovo, jasno, ne znači da ćete morati da kupujete novi uređaj kako biste koristili eSIM. Sve što vam treba je adapter koji uključujete u postojeći nosač SIM kartice.

Još jedna jako zgodna stvar kod ove nove tehnologije je što omogućuje jednom eSIM-u da se spoji na nekoliko različitih profila. Ova tehnologija nosi ime RSP, odnosno "remote SIM provisioning" (udaljena dodela SIM-a). To znači da možete da imate profil koji vam daje pristup određenoj količini saobraćaja kod drugog operatera bez posećivanja centra za usluge.

GSMA, predstavnik preko 800 operatera nadogradila je specifikacije RSP-a ovog marta kako bi proširila ovu opciju na uređaje koji nisu nužno telefoni. Da, govorimo o pametnim satovima, tabletima i sličnim gedžetima koji život znače.

Kako to onda funnkcioniše?

Vrlo jednostavno. Kao što je T-Mobile demonstrirao tokom prezentacije GSMA ovog marta, izbor mreže preko eSIM-a funkcioniše kao biranje bežične mreže na laptopu. Sve što korisnik treba da uradi je da izabere operatera, upiše šifru aktivacije i to je to. Ovo će strahovito ubrzati proces aktivacije novih ili produženje starih ugovora i korisnicima život učiniti lakšim.

Takođe, izbacivanje SIM kartice iz uređaja omogućuje smanjenje veličine samog uređaja, što će mnogim proizvođačima uređaja poput pametnih satova uveliko olakšati život.

(Telegraf.rs)