IGRA PRESTOLA: "Nokia" ne bira način da svrgne "Epl" sa trona! (VIDEO)

Najnoviji "Nokijin" smartfon košta 200 dolara manje u odnosu na cenu "Eplovog" najjeftinijeg "Ajfona 4S", ali najnovija analiza pokazuje da "Nokia" zapravo plaća više za komponente telefona

Činjenica da "Nokia" plaća komponente više od "Epla", iako svoj telefon "Lumiju 900" prodaje za 200 dolara manje u odnosu na cenu najjeftinijeg "Ajfona", samo pokazuje sa kakvim se sve izazovima suočava finska kompanija u nemilosrdnoj borbi na tržištu mobilnih telefona. "Lumia 900", koja se prodaje za 450 dolara bez ugovora, ima delove u vrednosti od 209 dolara, prema istreživanju firmi "IHS" i "Supli".

S druge strane, "Ajfon 4S" od 16 GB prodaje se za 649 dolara bez ugovora, a čine ga komponente ukupne vrednosti 190 dolara. Ova otkrića nagoveštavaju da "Epl" zarađuje skoro dvostruko više u prodaji svog smartfona od "Nokije" sa "Lumijom 900", ne računajući troškove proizvodnje, marketinga i distribucije.

Ni "Nokia" ni "Epl" nisu bili dostupni za komentar analize "IHS".

Ova razlika u proizvodnoj ceni je posledica većeg ekrana "Lumije" i naprednijih vajerles čipova - "Lumia" može da radi na mreži četvrte generacije LTE, dok "Ajfon" to ne može. Međutim, razlika u ceni takođe odražava "Eplovu" nadmoć u lancu nabavke elektronskih delova i sposobnost da od dobavljača izvuče niže cene.

Niske marže mogu da budu veliki problem za "Nokiju". Da bi stekla ponovo čvrsto tlo, koje je izgubila u ratu smartfona sa "Eplom" i Androidom, "Nokia" je kreirala telefone sa Vindous softverom.

Deo strategije, kako je rekao Stiven Elop, "Nokijin" izvršni direktor, jeste niska cena. Ali, uz ovako visoke troškove proizvodnje, to se može ispostaviti kao loš poslovni potez.

Pogledajte jednu recenziju "Lumije 900":

(Izvor: B92.net)