Iz iskustva najuspešnijih: Šta bi svaki novi programer trebalo da zna

Portal CIO.com ispitao je neke od uspešnih programera o tome koje su veštine njima pomogle i za koje veštine smatraju da novi programeri treba da ih imaju

Iako je nezaposlenost u svetu informacionih tehnologija retka pojava, borba za bolje pozicije u dobrim kompanijama i dalje je žestoka. Čak i programeri koji su traženi, ukoliko žele izazovnu poziciju, koja će im omogućiti napredak u karijeri, moraju ponekad da se pomuče.

Dolazak do najboljih i najizazovnijih poslova zahteva kako profesionalne tako i određene lične veštine. Zato je dobro da se svi programeri, ma za koje polje programiranja da se odluče, još za vreme procesa sticanja znanja usredsrede na one veštine koje će im kasnije biti od velike pomoći u nastojanju da dobiju posao koji žele.

Portal CIO.com ispitao je neke od uspešnih programera o tome koje su veštine njima pomogle i za koje veštine smatraju da novi programeri treba da ih imaju.

Dokumentacija i urednost koda

Nema mnogo programera koji pri rešavanju problema vole da prolaze kroz loše formatirane, nedokumentovane kodove, ali se takve situacije stalno događaju. Iako ne možete da kontrolišete druge i zahtevate da prate standarde u pisanju kodova, možete se postarati da vaši kodovi budu uredni i razumljivi.

- Ključna stvar na koju treba da se usredsredite jeste da omogućite novim ljudima koji se uključe u projekat da sve shvate brzo. Čist kod i čista dokumentacija jesu put da se dođe do tog cilja, a nisu sami po sebi cilj - kaže Robert Trit, programer i izvršni direktor kompanije „Omniti“.

- Moja filozofija – koja je i filozofija većine profesionalnih programskih inženjera, jeste da vi stavljate svoje ime na svoj rad. Dobro osmišljen i dobro napisan kod pokazuje poštovanje prema struci, kao i prema klijentima - kaže Džordž Liu, vlasnik kompanije za razvoj aplikacija „Telahilim LLC“.

Imenovanje

Programeri imaju različita mišljenja o pravilima imenovanja, ali dobro je da imate svoju strategiju kako biste osigurali da je vaš kod jednostavan za čitanje, praćenje i razumevanje.

- Ključ za imenovanje je doslednost. Sve dok programeri odabiraju jezički smislen obrazac, koji mogu da čitaju njihovi saradnici, odabir obrasca može da varira. Jedini put kada je potrebno primeniti tačno određeno imenovanje jeste onda kada je kôd dodat u projekat s prethodno definisanim standardom - kaže Leon Fajer, programer, IT arhitekta i potpredsednik kompanije „Omniti“.

Upoznajte se s agilnim razvojem softvera

- Ovo je gotovo uslov za većinu programerskih radnih mesta danas. Čak i ako tim koristi kombinaciju ‘waterfall’ i agilnog razvoja, obično postoje kontinuirani razvoj u nekom obliku. Kompanije žele ljude koji mogu da se prilagođavaju i budu efikasni u iterativnom razvoju - kaže Kešmen, viši potpredsednik kompanije „Winter Wyman“.

Trit smatra da je to istinito, ali upozorava: „Valjalo bi da svaki programer pročita manifest agilnih metodologija, ali pazite ga se kao i svih ‘religioznih’ tekstova, jer često može da se tumači na različite načine, kada dođe do primene u praksi. Slična tehnika s kojom bi trebalo da se upoznate jeste na primer kontinuirani razvoj. Fleksibilnost i redovna komunikacija sada su deo poslovanja svih najboljih trgovinskih kuća za razvoj softvera, tako da programeri treba da se pripreme za to."

Veština upravljanja projektima

Ako planirate da napredujete u karijeri, veština upravljanja projektima je nešto u šta vredi da uložite vreme i resurse.

- Uvek sam podsticao programere da se upoznaju sa sekundarnim veštinama i ulogama koje imaju jak uticaj na posao koji obavljaju, a upravljanje projektima takođe spada među njih. Programeri i razvojni inženjeri koji ne mogu da učestvuju u upravljanju projektima imaće manje mogućnosti da utiču na projekte na kojima rade. Čak i ako je samo iz ličnih razloga, dobro je da imate metodologiju kojom ćete se uveriti da proces koji koristite za razvoj ima smisla - kaže Trit.

Upoznajte se s mobilnim platformama

Iako mnogi stručnjaci ističu da poznavanje ovog polja nije neophodno da biste bili uspešan programer ili softverski razvojni inženjer, oni takođe dodaju da je to područje koje nudi dosta mogućnosti i koje i dalje raste.

- Razvoj softvera je dovoljno veliko polje, te kao programer, zapravo, možete ignorisati razvoj mobilnih platformi i još imati uspešnu i plodnu karijeru. Ipak, kako mobilne platforme brzo zamenjuju stacionarne, dobro je da kao softverski razvojni inženjer budete upoznati s ovim tehnologijama. U najmanju ruku, ako budete radili na bilo kakvoj vrsti web razvoja, važno je da se upoznate s prilagodljivim (responsive) dizajnom i metodologijama razvijenim prvenstveno za mobilne uređaje - kaže Trit.

Ako vas zanima karijera u programiranju, više o mogućnostima i potrebnim znanjima možete saznati ovde.

(Telegraf.rs)