OVAKO SE PIŠE ISTORIJA: SpaceX je uspeo NEMOGUĆE, vratili su raketu iz SVEMIRA nazad na ZEMLJU (FOTO) (VIDEO)

- Raketa je sletela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga - kazao je Ilon Mask novinarima u svemirskom centru "Kenedi" nedugo nakon spuštanja rakete

Foto: Tanjug/AP/John Raoux

Raketa "Falcon 9" privatne svemirske kompanije "SpaceX" uspešno je juče lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi sa NASA teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi HINA.

RAKETA SPACE X se spustila na platformu na okeanu!

Potisni deo rakete nekoliko minuta kasnije spušten je na okeansku platformu kako bi mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u istoriji svemirskih letova.

Oko dve i po minute nakon lansiranja, pošto je potrošio gorivo, glavni deo dvostepene 70 metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara severoistočno od Kejp Kanaverala.

Na snimcima NASA vidi se kako se veliki potisni deo rakete lagano spušta na platformu, osam minuta nakon lansiranja.

- Raketa je sletela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga - kazao je Ilon Mask novinarima u svemirskom centru "Kenedi" nedugo nakon spuštanja rakete.

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je na Twitter novi Maskov uspeh.

- Čestitam "SpaceX-u" na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja - napisao je Obama.

Uspešno automatsko sletanje glavnog dela rakete na platformu u Atlantskom okeanu predstavlja još jedan korak u nastojanjima milijardera Ilona Maska i njegove kompanije "SpaceX" da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

"Falcon 9" je u orbitu poslao teretni svemirski brod "Dragon" koji bi u nedelju trebalo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu, 100 milijardi dolara vrednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara.

Reč je o prvom snabdevanju međunarodne stanice raketom "SpaceX-a" za NASA-u nakon incidenta u junu prošle godine, kada je "Falcon 9" sa "Dragonom" i teretom eksplodirao nedugo nakon poletanja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)