Pet reči koje morate izbaciti iz upotrebe ako želite da vas shvataju ozbiljno na poslu

Jednom kada počnete da koristite konkretne odrednice za vreme i način završavanja poslova, odavaćete utisak samopouzdane, odlučne i preduzimljive osobe, pa će vaš trud i marljiv rad biti cenjen i podržan od vaših poslovnih saradnika

Radite vredno svakoga dana i poslu se posvećujete maksimalno, ali ipak imate osećaj kao da se od vas očekuje više. Da li ste znali da reči koje koristite u poslovnoj komunikaciji mogu stajati na putu vašem napretku, čak i kada vi toga niste svesni? Sledeće reči odslikavaju loše poslovne navike i morate da prestanete da ih koristite ukoliko želite da vaš rad bude cenjen i da budete poštovani u radnom okruženju.

Uskoro

„Uskoro“ je naizgled bezazlena reč, koja može imati negativan prizvuk ako je prečesto koristite. Možda na prvi pogled ne vidite u čemu je problem sa korišćenjem ove reči, ali kad kažete da će nešto biti urađeno uskoro, to ne podrazumeva da je nešto završeno. Svaku rečenicu u kojoj upotrebite reč „uskoro“ možete reći i drugačije: nisam završio, nisam još stigao itd. Zato, umesto da sledeći put izgovorite ovu reč, procenite svoj napredak i odredite tačno vreme kada ćete obaviti posao za koji ste zaduženi.

Nekad / Jednog dana

Problem sa ovim izrazima sličan je kao i sa odrednicom „uskoro“ – otkriva nedostatak hitnosti. Jednog dana ćete raditi na projektu, naučiti novi program, naći bolji posao. Ali upravo sada vi ste zauzeti. Verovatno i sami znate da odlaganje nije ni dobro niti produktivno.

Takođe, nije dobro da svom nadređenom ili kolegama odgovorite upotrebljavajući ovu vremensku odrednicu. Ako ste zaista zatrpani poslom i ne možete da dodajete još jednu stavku na spisak svojih obaveza, bolje je da kažete da ne možete stići, nego da se obavezujete na posao koji nema određeni rok.

Pokušaću

Ohrabrivati sebe da nastavite pokušaje u ostvarivanju ciljeva vrlo je dobra stvar. Međutim, u jednom trenutku moraćete da prestanete da pokušavate i da zaista i uradite ono što je potrebno da biste stigli do željenih rezultata. Ukoliko to ne učinite, vaše kolege će izgubiti veru u vaše sposobnosti. Osim toga, „pokušaću” implicira da i niste voljni da prihvatite zadatak i da je neizvesno da li ćete zaista i prionuti na posao.

Zato, kada diskutujete o projektima sa svojim timom, nemojte govoriti o tome šta ste pokušavali da uradite, već o onome što ste zapravo i uradili. Ukoliko morate naglasiti krajnji cilj, istaknite konkretne korake akcije koji će vas do tog cilja i odvesti.

Možda

Ako želite da postanete pouzdaniji saradnik, zamenite reč „možda“ sa konkretnim odgovorom „da“ ili „ne“. Stepen odlučnosti u ovakvim vašim odgovorima učiniće da odajete utisak odgovorne i savesne osobe koja donosi odluke na koje drugi mogu da računaju.

Želim

Najvažnija stvar u životu je da prestanete da govorite „Ja želim” i počnete da izgovarate „Ja ću”. U poređenju sa „ja (ho)ću”, “ja želim” odražava pasivnost, sanjarenje, priželjkivanje i čekanje. Uzmite za primer izjavu „Želim da budem programer” i zamenite je sa „Postaću programer”. Druga izjava ukazuje mnogo više na konkretnu akciju nego prva.

Sada, kada znate koje, naizgled bezazlene, reči vas usporavaju u poslovnom napredovanju, vreme je da ih eliminišete. Jednom kada počnete da koristite konkretne odrednice za vreme i način završavanja poslova, odavaćete utisak samopouzdane, odlučne i preduzimljive osobe, pa će vaš trud i marljiv rad biti cenjen i podržan od vaših poslovnih saradnika. Ako želite uspešno da se bavite biznisom, počnite od ovih sitnica.

(Telegraf.rs)