MOBILNI INTERNET: Više četujemo nego što pričamo

Na sto stanovnika Srbije ide 143 mobilna telefona, ali se beleži trend rasta korišćenja Interneta putem mobilne mreže

U Srbiji se mobilni telefon sve manje koristi za razgovore, dok je u porastu korišćenje Interneta preko mobilne mreže.

- Manje priče, više interneta, trend je koji se beleži u mobilnoj telefoniji tokom protekle godine u našoj zemlji, dok je slanje SMS-ova i dalje "stabilna kategorija" - ističu u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije.

Broj pretplatnika mobilne telefonije u našoj zemlji dostigao je cifru od 10.182.023. To je godišnji rast za oko 200.000 korisnika. U prevodu: na sto stanovnika Srbije ide čak 143 mobilna telefona.

Nasuprot tome, broj fiksnih linija prošle godine je opao za tačno 79.907 korisnika. Kao uzrok ovog smanjenja u RATEL-u navode krizu koja je izbrisala brojna preduzeća, a samim tim i njihovu telefonsku pretplatu.

Kod mobilne telefonije i dalje prednjače oni koji razgovaraju "na kredit": takozvanih pripejd korisnika ima tačno 6.823.111, dok je 3.358.912 registrovanih postpejd korisnika, što je rast od gotovo 100 odsto u proteklih pet godina. S druge strane, broj pripejd pretplatnika gotovo je na istom nivou kao 2007. godine.

- Broj pretplatnika mreže treće generacije se skoro udvostručio u odnosu na 2010. godinu, i u 2011. je iznosio 2,55 miliona korisnika. Broj korisnika Interneta povećao se za 1,4 miliona, odnosno za 60 odsto, značajno zahvaljujući mobilnom internetu - ističu u RATEL-u.

Mobilni operatreri lane su ostvarili prihod od 846,74 miliona evra, što čini čak 53 odsto ukupnih prihoda sa tržišta telekomunikacija.

Očekuje se da prenos podataka putem mobilnih telefona i dalje raste, velikim delom zbog sve većeg značaja raznih društvenih mreža.

- Za operatere će biti veliki izazov da omoguće što veći kapacitet protoka informacija, kako bi korisnici, recimo, mogli nesmetano da gledaju filmove, što iziskuje veliki kapacitet mreže - ističu u RATEL-u.

(Izvor: Novosti)