GEDŽETI ZA LEKARE: E-grudnjak pomaže u prevenciji i praćenju bolesti

Sistem prati krvni pritisak, telesnu temperaturu, brzinu disanja, količinu primanja kiseonika i neke živčane aktivnosti, pa na taj način može da otkrije ima li pacijent srčani udar, a softver sistema uključuje i GPS, pa vas može locirati bilo gde na svetu

Naučnici su izumeli e-grudnjak, koji lekarima pomaže u tome da prate pacijentkinje bilo gde u svetu.

E-grudnjak u sebi ima ugrađene senzore, koji mere vitalne funkcije i informacije šalju preko blututa ili vajerlesa, te oni na taj način postaju dostupni doktoru, a osmislila ga je grupa stručnjaka sa Univerziteta u Arkanzasu kombinujući nanotekstile i tehnologiju smartfona. Tokođe, oni su osmislili i e-prsluk za muškarce.

- Naš e-grudnjak omogućava praćenje u realnom vremenu, te tako možemo identifikovati promene u telu - kaže istraživač Viđaj Varadan.

Sistem prati krvni pritisak, telesnu temperaturu, brzinu disanja, količinu primanja kiseonika i neke živčane aktivnosti. Na taj način se može otkriti ima li pacijent srčani udar, a softver sistema uključuje i GPS, pa vas može locirati bilo gde na svetu, javlja "Dejli mejl".

E-grudnjak može se programirati tako da šalje poruke u hitnim slučajevima, glasovne ili tekstualne, u slučaju da detektuje ekstremno ili abnormalno stanje organizma.

(Izvor: Index.hr)