Poslušajte ove savete i postaćete odličan menadžer za ljudske resurse!

Ako želite da budete uspešni u rukovođenju timovima, pored vaše stručnosti, biće vam potrebne i takozvane transferzalne veštine

Želite da budete lider. Ali da li znate koje su vaše prednosti? Analitičnost, orijentisanost na detalje, ideje ili komunikacija?  A šta su vaše slabosti?

Neki lideri bi vam savetovali da pokušate da pretvorite slabosti u prednosti. Drugi bi preporučili da poboljšate svoje prednosti kako biste pobedili slabosti. „Ma koji izbor da napravite, dobro je da imate na umu i da postoje ljudi koji mogu da nadopune vaše nedostatke“, ističe Sabin Ali, osnivač i predsednik uprave globalne mreže „Angel Hack“, koju čini 50.000 programera.

Osim što vodi svoju kompaniju, takođe sarađuje sa kompanijama poput Google-a i Apple-a. Sabin za njih radi procene i vežbe tim bildinga. Sabinin posao je da pronalazi ljude iz različitih sektora i sastavlja od njih uspešne timove. Ova uspešna liderka za magazin „Ink” otkrila je savete o tome kako da izgradite tim i upravljate njime.

1) Organizacijski razvoj

Najvažniji deo bilo koje kompanije zavisi od razvoja organizacije. Bilo da radite u tek pokrenutoj kompaniji ili vodite sektor velike korporacije, veoma je važno kako strukturirate svoje timove. Ukoliko vodite malu, tek osnovanu kompaniju, veoma je važno da postoje neke ključne uloge: vlasnik ili direktor koji u početku donosi većinu odluka, a zatim, zavisno od posla kojim se kompanija bavi – menadžeri sektora marketinga, prodaje, IT-a... Bitno je da se svi lideri u  ovakvoj organizaciji međusobno nadopunjuju i da jedni pokrivaju slabosti drugih.

2) Dinamika tima

Dinamika tima je malo složenija. Ovo područje se fokusira na celokupni tim i sve „igrače“ koji se uključuju u razvoj kompanije. Slično kao što je u košarkaškom timu „zvezda“ igrač okružen ostalim igračima koji mu omogućuju da svoje potencijale iskoristi do kraja, tako je i u poslovnoj organizaciji.

Sabin studiozno bira članove njenog tima kako bi bila sigurna da će njihove prednosti da pokrivaju njene slabosti. Budući da u poslu stvari  moraju da se rade brzo, ona je tu da postavi osnove i ciljeve, a zatim ih preda ostalim članovima tima kako bi dovršili projekat.

3) Psihologija tima

Jedini način da se poslovanje održi i da se projekti vode ka uspehu jeste održavanje psihologije tima. Sabin ističe da ona svom timu pruža veliko poverenje, a njen tim ima dosta poverenja u nju. Svaka osoba u svom timu ima poverenja u ostale članove i tu su da se međusobno nadopunjuju. Oni znaju da su tu da pomognu i podrže jedni druge.

Sabin veruje  u teoriju „lifta“. „Morate prvo da siđete liftom do nivoa na kom su članovi vašeg tima, a zatim ih sve istim tim liftom povučete za vama“, ističe Sabin. Nakon što ona povuče nekog člana tima da se penje, odnosno napreduje, ujedno osigura da i taj član povlači drugog za sobom. Na taj način, razvija se tim koji je dobro upućen u ono što treba da radi i uvek teži tome da postigne maksimum. A kako svaki član tima napreduje u procesu, tako i cela mreža postaje jača. Ovaj recept za uspeh, kako ističe Sabin,  pomogao joj je da stvori svoju globalnu mrežu širom sveta.

Taj recept za uspeh podrazumeva pre svega da vi kao lider posedujete veštine i znanja koja će vam omogućiti da uspešno usmeravate svoj tim, da na pravi način birate ljude i znate da odredite kako svoje tako i njihove potencijale.

Ako želite da budete uspešni u rukovođenju timovima, pored vaše stručnosti, biće vam potrebne i takozvane transferzalne veštine. Više o njima možete saznati na ovoj stranici.

(Telegraf.rs)