Evo kako da napravite aplikaciju koju će svi ŽELETI da imaju!

Da li će neka aplikacija da zaživi ili neće zavisi umnogome od njene upotrebljivosti, jednostavnosti i funkcionalnosti

Verovatno ste već čuli brojne priče o tome da je razvoj mobilnih aplikacija vrlo zanimljiv i unosan posao. Mnogi ljudi, a među njima i deca, stekli su svoja mala ili velika bogatstva na njima. Ali to ne znači da će svaka aplikacija doneti novac. Potrebne su aplikacije koje će nečiji život učiniti boljim, lakšim, zabavnijim… Ili sve to zajedno. To je, naravno, lakše reći nego učiniti.

Da li će neka aplikacija da zaživi ili neće zavisi umnogome od njene upotrebljivosti, jednostavnosti i funkcionalnosti. Koje stvari u razvoju mobilnih aplikacija ne treba zanemariti?

Pred vama su odgovori nekih od uspešnih mladih dizajnera.

Testiranje je ključ uspeha

Testiranje  mobilnih aplikacija je novo područje, ali može da bude vrlo korisno. Posetite platforme kao Artisan, na kojima možete raditi ove testove.

Robert J. Mur, RJ Metrics

Dobro upoznajte svoje buduće korisnike

Motivacija vaših korisnika je mnogo bitnija nego vaša lična. Morate da razumete motivaciju vaših korisnika vrlo jasno i duboko da biste znali da postavite „okidače“, to jest da pronađete ono što će ih to zainteresovati i privući. Ako se držite ovog koncepta, imate dobre temelje da izgradite pristojno korisničko iskustvo. Ako ga se ne držite, onda su vaši pokušaji i trud verovatno samo „pucanje u prazno“.

Beni Bojs, Speek

Ispitajte mogućnosti

Neke od najbolje dizajniranih aplikacija dobile su pohvale upravo zbog svoje upotrebljivosti i onda kad korisnik nije onlajn. Aplikacije poput WorkFlowy i Evernote rade besprekorno čak i kada potrošač nije spojen na WiFi ili mobilni internet. To je jedna od stvari koje bi kreatori mobilnih aplikacija trebalo da imaju na umu još u razvoju plana za svoje aplikacije. Razmislite unapred kako bi aplikacija mogla da radi i kad je korisnik „oflajn”.

Dorin Blok, Poshly Inc.

Kreirajte aplikacije koje su jednostavne za upotrebu

Iako većina ljudi danas poseduje smart telefone, to ne znači nužno da su vešti u njihovom korišćenju. Zato bi mobilne aplikacije trebalo da budu tako jednostavne da čak i najneupućeniji mobilni korisnik može brzo i lako da se snađe i nauči da ih koristi.

Endru Šardž, Money Crashers Personal Finance

Prilagodite svoj dizajn

Korisnici Androida upotrebljavaju svoj uređaj drugačije nego korisnici iPhone-a. Pobrinite se da vaš dizajn odgovara operativnom sistemu za koji je aplikacija projektovana. Pantalone su pantalone, ali ne odgovara svima ista veličina. Tako je i sa mobilnim aplikacijama.

Adam Lib, Duxter

Pokrijte što je moguće više platformi

Svakoga dana korisnici pristupaju aplikacijama sa više uređaja i platformi – desktop računara, interneta, smart telefona i tableta – a često i sa svih njih u jednom danu. Ako želite da vaša aplikacija bude uspešna i da ima što više korisnika, morate se potruditi da ona bude dostupna, funkcionalna i atraktivna na što više uređaja i platformi.

Glina Hebert, Spindows

Ne zaboravite da je udobnost važna

Kad god kreirate mobilnu aplikaciju treba sebi da postavite jedno pitanje: „Da li moja aplikacija čini život korisnika lakšim i udobnijim?" U digitalnom svetu često se zaboravi na potrebe i očekivanje potrošača. Ne kreirajte aplikacije samo za ekran. Imajte uvek na umu svoje korisnike, pri svakom koraku u procesu razvoja, i pokušajte da odredite šta žele i šta im je potrebno. A zatim im to i pružite.

Matej Manos, Verynice

Ako želite da naučite programske jezike i alate specijalno dizajnirane za operativne sisteme iOS, Android ili Windows Phone, koji danas pokreću praktično sve mobilne uređaje poput smart telefona i tableta, sve što je potrebno za ovaj posao možete saznati završavanjem sertifikovanog obrazovnog programa, koji vode lokalni eksperti u domenu razvoja mobilnih aplikacija.

(Telegraf.rs)