Ove tehnologije će potpuno promeniti dizajn!

Dizajneri i proizvođači sada mogu da stvaraju niz novih prototipova koji su ranije bili nezamislivi. Takođe, veliku korist od ovih tehnologija će imati i male firme

Kako bi ostvarile prednost nad konkurencijom, mnoge kompanije stalno pokušavaju da pronađu nove i brže načine za stvaranje i proizvodnju. Brz razvoj proizvoda je ključan, kako bi se oni što pre mogli naći na tržištu. Brzina i kvalitet izrade su danas glavna merila uspeha.

Ako je kompanija u mogućnosti da predstavi svoj proizvod, a zatim ga u što kraćem roku i dostavi do krajnjeg korisnika, to je veća verovatnoća da će ostvariti uspeh i prodaju.

Zbog toga se načini na koji se proizvodi dizajniraju i predstavljaju trižištu stalno unapređuju i sve brže razvijaju u proteklih par godina. Neke od tih tehnika su postale neizostavan deo proizvodnog procesa, bez obzira da li se radi o proizvodnji automobila, nameštaja, kućnih aparata ili četkica za zube.

Moć prototipova

Jačanjem konkurencije, za mnoge firme skup i dugotrajan proces proizvodnje fizičkih prototipova, postaje prošlost. Savremene tehnologije omogućile su izradu digitalnih prototipova. Zahvaljujući programima za izradu digitalnih prototipova poput CAD-a, moguće je pokrenuti velike i kompleksne simulacije u kratkim vremenskim rokovima, istovremeno povećavajući kvalitet proizvoda koji se dizajnira.

CAD softver vam pomaže da ispitate proizvod pre nego što ga izradite. Računarski model izrađen u ovom programu, omogućuje kontrolu i proveru geometrije, tačnosti i funkcionalnosti u samom procesu konstruisanja, smanjujući potrebu za testiranjem na fizičkom prototipu. Omogućujući vam da koristite digitalni prototip za vizualizaciju i simulaciju proizvoda, možete da komunicirate efikasnije, smanjujete mogućnost greške i dolazite do inovativnijih rešenja kroz brži i lakši proces konstruisanja.

Takve foto-realistične kompjuterske grafike mogu se koristiti na sastancima s ciljem osiguravanja potrebnog kapitala ili u marketinškim prezentacijama, kako bi se podstakao interes korisnika i pre početka proizvodnje. Tehnologija brze izrade prototipova uz računarski podržano konstruisanje, (CAD) postala je neizbežan inženjerski alat, te je za sve dizajnere neophodno da je poznaju. Savladavanje ove tehnike, danas nije teško postići. I kod nas postoje edukativni programi koji vas mogu u potpunosti obučiti za uspešnu izradu digitalnih prototipova. Više o takvom edukativnom programu možete saznati ovde.

Treća dimenzija

Još jedan faktor koji transformiše način razvoja proizvoda je sve veća upotreba tehnologije 3D štampanja i skeniranja. Prema istraživanjima IDC (International Data Corporation), očekuje se porast isporuka 3D štampača za 98 posto u 2015. godini, te dvostruko povećanje isporuka u 2016.

3D štampači proizvođačima omogućavaju brži razvoj, testiranje i proveru proizvoda, u poređenju sa tradicionalnim metodama modelovanja prototipova. U stvari, u nekim slučajevima, 3D štampa i najnovije tehnologije skeniranja pomažu u dizajnu i proizvodnji komponenti koje ranije nije bilo moguće proizvoditi. Najnoviji skeneri mogu da skeniraju površinu proizvoda, i podatke automatski kopiraju u 3D štampač, omogućavajući uređivanje i prilagođenja.

Iz IDC-a takođe navode da se 3D štampa već sada redovno koristi u poslovnim aplikacijama i utiče na sve segmente života, od medicinskih zamena za kosti, NASA-nih teleskopa, odeće, pa sve do slatkiša.

Sa ovim novim tehnologijama, mogućnosti proizvodnje postaju beskrajne. Dizajneri i proizvođači sada mogu da stvaraju niz novih prototipova koji su ranije bili nezamislivi. Takođe, veliku korist od ovih tehnologija će imati i male firme. Više ne moraju da zavise od velikih lanaca, a istovremeno mogu i da smanje troškove. To svakako znači i sve više posla za dizajnere koji poznaju nove tehnologije. Zato, ukoliko želite uspešno da se bavite dizajnom i izradom modela, neophodno je da se što pre upustite u savladavanje ovakvih tehnologija.

(Telegraf.rs)