IZNENADIĆETE SE: Ovako će tehnologija uticati na naš ŽIVOT u narednoj deceniji!

Sa pojavom projekta Internet of Things i ostalim ovakvim tendencijama već je postalo izvesno da će se granice između stvarnih i digitalnih sfera zamagliti

Koliko su informacione tehnologije promenile naše živote ne treba posebno isticati. Ali kakve će nam promene one tek doneti stalno se razmatra.

Obrazovanje preko interneta u ekspanziji

Ohrabrujuća je činjenica da će, prema predviđanjima studija o uticaju informacionih tehnologija na život 2025. godine, obrazovanje postati globalna internet-kategorija dostupna svima. Obrazovanje na daljinu polako krči svoj put.

Distance learning platforme su već danas dostigle nivo koji garantuje vrhunsko obrazovanje, a u narednih desetak godina ovo će svakako postati način obrazovanja koji će biti široko zastupljen.

Biće nam dovoljan jedan prenosni uređaj

Već danas na putovanja ne nosimo foto-aparate niti GPS uređaje. Telefoni i tableti su u ogromnoj meri zamenili desktop računare, a prema predviđanjima, mobilni uređaji će u potpunosti zameniti i kreditne kartice, zdravstvene knjižice, vozačke dozvole i druga dokumenta.

Pametni telefoni će zauzeti važno mesto i u sistemu obrazovanja. U Srbiji polaznici nekih škola, kao što su ITAcademy i BusnessAcademy, koriste Android aplikacije kao sredstva za praćenje nastave i mobilno učenje. Polaznici ovih obrazovnih institucija mogu preko svojih telefona predavanja da prate uživo, pristupaju lekcijama, multimedijalnim materijalima, nastavnim sredstvima, testovima, kao i da komuniciraju sa profesorima, gde god da se nalaze.

Ogroman napredak na polju zaštite podataka, kao i kreativnost IT developera vode ka jednom uređaju supersmartfonu, koji će objediniti sve uređaje i dokumenta.

Stvarni i digitalni svet se spajaju

Sa pojavom projekta Internet of Things i ostalim ovakvim tendencijama već je postalo izvesno da će se granice između stvarnih i digitalnih sfera zamagliti. To će se desiti iz jednog jednostavnog razloga. Veliki deo našeg sveta će postati digitalizovan – od čuvanja dokumenata na „cloudu“ preko aplikativnih softvera, do elektronskog poslovanja. Sve će se odigravati na internetu. Svi uređaji i platforme biće objedinjeni u jednu jedinstvenu integrisanu mrežu.

Budućnost koju nam je ova studija prikazala treba graditi. Svakom društvu biće potrebni stručnjaci koji će je stvoriti. Ako želite da budete deo populacije stručnjaka koji stvaraju našu digitalnu budućnost, postoji samo jedan put – karijera u IT sektoru.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)