NAPRAVILI STE SOPSTVENU APLIKACIJU? Evo kako da je plasirate na tržište!

Ispratite ove korake i vaša aplikacija će brzo ugledati svetlost dana

Ako ste developer i napravili ste veb aplikaciju onda sigurno želite da je podelite sa svetom. Ispratite ove korake i vaša aplikacija će brzo ugledati svetlost dana.

Potražite pravi domen.

Domen je ključna reč sa sufiksom poput .com, .org ili .net. Često se naziva i TLD (top-level domain). Pronaći dostupan domen je teže nego što mislite. Većina je nedostupna, jer ih je neko već kupio.

Evo nekoliko pravila koje treba da imate u vidu kada tražite naziv za domen.

Izaberite domene koji se završavaju ekstenzijom .com. Razlog jeste praktične prirode – lakše se pamti.

Potražite naziv koji se lako piše i izgovara. Sajtovi poput amazon.com ili yahoo.com smanjuju mogućnost konfuzije koju stvaraju imena poput flickr, airbnb ili tumblr. Iako imena pomenute trojke danas gotovo svi znaju da napišu ispravno, jer je reč o globalno poznatim brendovima, za početak je bolje osigurati da se izabrano ime lako piše, a još lakše pamti.

Ne koristite više od 12 karaktera kako biste šansu za grešku sveli na minimum i olakšali kucanje putem prenosnog uređaja.

Dobro razmislite o ključnim rečima koje ćete uključiti u svoj domen.

Registrujte domen.

Kada pronađete domen koji vam se dopada, teži deo posla je završen. Sada je na redu registracija. Cena varira, sa donjom granicom od 8 dolara godišnje. Ponekad snabdevači nude popuste ukoliko izaberete i hosting.

Neke od poznatih kompanija za registrovanje jesu NameCheap, GoDaddy i Hover. GoDaddy je dosta popularan u Srbiji, a inače je u pitanju servis koji opslužuje više od 60 miliona domena.

Korišćenje vebhosta

Vebhost omogućava da vaš sajt bude dostupan putem World Wide Weba. Za lične sajtove, cena vebhosta ne bi trebalo da pređe 20 dolara mesečno, a moguće je pronaći ih za svega 5 dolara. Kada govorimo o profesionalnim sajtovima, cena varira u zavisnosti od saobraćaja, dodatnih usluga i pouzdanosti.

Ispod ponuđene opcije nude basplatan hosting plan, ali će vam naplatiti da skinete reklame koje se automatski pojavljuju.

Wordpress je popularan besplatan servis za lične i profesionalne sajtove. Obilje tema i mogućnost izmene putem CSS-a dozvoljavaju vam da prilagodite izgled sajta svojim željama.

TumblrSajt popularan zbog kratkog sadržaja i fotografija koje se lako implementiraju. Jedno je od idealnih rešenja za blog.

Weebly –Slično Wixu i Squarespaceu (koji se plaća), ovaj sajt vam omogućava da lako napravite profesionalnu veb stranicu i njenu vizuelnu temu prilagodite preko HTML-a i CSS-a.

Kada govorimo o onlajn svetu, pravog kraja zapravo i nema. Sve što postavite mora se stalno ažurirati i unapređivati. Baš zbog toga, svakom programeru može biti korisno da ovlada veštinama veb dizajna. Obrazovne programe u ovom domenu možete pronaći ovde.

(Telegraf.rs)