Ovo su pobednici ovogodišnjeg CeBIT-a, najvećeg svetskog sajma informaconih tehnologija i komunikacija

Na ovom prestižnom sajmu se dodeljuju nagrade za inovativne projekte. O nagradama se odlučuje na osnovu nekoliko kriterijuma − kvalitetan dizajn, inovativnost i upotrebna vrednost. Osnovni cilj jeste da se novi pronalasci, koji uključuju softvere, hardvere i aplikacije, učine funkcionalnijim i pristupačnijim korisnicima

Otvaranje CeBIT-a 2015, najvećeg svetskog sajma informacionih tehnologija i komunikacija, u nemačkom gradu Hanoveru, ispratilo je stotine hiljada poklonika tehnologije.

Iako se ovogodišnji CeBIT održava pod naslovom d!conomy ili digitalna ekonomija, noviteta je bilo iz raznih oblasti. Posetioci su tako mogli da probaju Oculus 3D, novu masku koja nudi iskustvo virtualne stvarnosti u računarskim igrama, ali i Vespu povezanu sa internetom, koja ne samo da ima ugrađenu GPS navigaciju, već veza sa mrežom održava ceo niz sistema.

Na ovom prestižnom sajmu se takođe dodeljuju i nagrade za inovativne projekte. O nagradama se odlučuje na osnovu nekoliko kriterijuma − kvalitetan dizajn, inovativnost i upotrebna vrednost. Osnovni cilj jeste da se novi pronalasci, koji uključuju softvere, hardvere i aplikacije, učine funkcionalnijim i pristupačnijim korisnicima. Takmičenje podržavaju Deutsche Messe i nemačko Federalno ministarstvo za edukaciju i istraživanja. Na takmičenju je predstavljeno oko deset raznih projekata od kojih je većina bazirana na kategoriji sigurnosti i privatnosti korisnika.

A ovo su pobednici za 2015:

Ove godine, tri IT novine su uspele da impresioniraju žiri svojom inovativnošću. Žiri ističe da je vrlo bitno i što su sve „user-frendly”, odnosno pristupačne i lake za korišćenje.

Prvo mesto: „FOVEA”

Pobednik CeBIt takmičenja je tročlani tim: Manfred Ajd, Nadine Vajberg i Kristofer Herborn. Oni su osmislili i razvili aplikaciju za smart telefone koja foto-optički meri stabla. FOVEA možda nije atraktivna za veliki broj korisnika smart telefona, ali će široku primenu naći u šumarstvu i drvnoj industriji. Pomoću ove aplikacije moguće je odmah utvrditi tačan broj i dimenzije stabala, čak i kad su u pitanju velike količine. Na osnovu više pojedinačnih fotografija aplikacija kreira panoramsku sliku koja korisniku omogućava da iščitava njihove relevantne mere.

Drugo mesto: „M”

Jednako impresivan je bio i rad dr Romana Priba, Lukasa Njumana i dr Marka Šrajbera iz kompanije Mynigma, koji su osmislili aplikaciju pod nazivom „M” za  iPhone i iPad uređaje. „M” automatski obavlja sve zamorne korake u vezi sa pisanjem i stvaranjem računarskih funkcija − zadatak koji je ranije bio lak samo IT stručnjacima. Putem posebno integrisanih funkcija, ova aplikacija automatski dekodira poruke korisnika. „M” omogućava siguran e-mail kome samo korisnici imaju pristup, isključivo sa svojih računara i prenosnih uređaja. „Obični” mejlovi su zapravo vrlo javni, jer se skladište na serverima provajdera. Ova aplikacija omogućava kreiranje mejla koji je sasvim privatan. Poruke su dostupne samo pošiljaocu i primaocu, zahvaljujući tome što se dekodira na samom uređaju. Aplikacija je za sada besplatna.

Treće mesto: digisign

Treće mesto pripalo je Markusu Veberu, direktoru sektora za istraživanje i razvoj digipen  tehnologije GmbH. U saradnji s nemačkim Centrom za veštačku inteligenciju (DFKI), Veber je  razvio biometrijski potpis poznat kao „digisign”. On dešifruje potpise na osnovu parametara poput: vremena potpisivanja i brzine pisanja. To omogućuje da uobičajeni, ručni potpisi, postanu pravno validni, digitalni potpisi koji isključuju mogućnost falsifikovanja. Potpis se pravi zahvaljujući „diginpen” tehnologiji, koja omogućava korisnicima, na primer, da prenesu svojeručno potpisane dokumente sa mobilnog telefona.

Očigledno je da mobilne aplikacije danas postaju sve ozbiljnije. Ovi primeri pokazuju da je zabava samo jedna od upotrebnih sfera. Ipak, kreiranje mobilnih aplikacija danas nije dostupno samo vrhunskim IT stručnjacima. Potrebne veštine i znanja može steći svako putem brzih edukativnih programa. Takvi programi postoje i kod nas. Na IT Academy u Beogradu odavno je pokrenut smer Mobile Development Department na kome možete naučiti kako da razvijate aplikacije za sve smart telefone i tablete. Osim zanimljivog posla, mobilne aplikacije vam mogu doneti i dobru zaradu. Možda čak i nagradu na nekom od sledećih CeBIT-a.

(Telegraf.rs)