Zašto svaki građevinac i arhitekta treba da nauči Autodesk Revit

Autodesk Revit je softver namenjen arhitektama i građevinarima koji u 3D modele odmah implementiraju sve parametre

Da bi se stiglo do otvaranja objekta, i arhitektonski i građevinski radovi i angažovanje izvođača i podizvođača radova i obimna dokumentacija i precizno proračunat timski rad − sve treba da bude završeno. Troškovi su veliki. Sam idejni projekat podrazumeva i mnoštvo podataka i navođenje brojnih dozvola neophodnih za početak realizacije: katastar, urbanistički plan, vlasništvo, procene. Zatim − investitor, što podrazumeva i izradu dobrog biznis plana. A izgradnja počinje tek tada.

Kao i kod ostalih grana koje podrazumevaju planiranje i realizaciju grupnih projekata, i u arhitekturi i građevinarstvu postoje isti problemi, a pre svih to su neefikasna komunikacija, koordinacija i saradnja. Prosto, u sam proces uključeno je previše različitih pojedinaca ili ustanova, svi imaju različit tempo, poštuju različite propise i, možda, najvažnije − nemaju svi iste prioritete.

Zato radovi često kasne, pa se u startu rokovi produžavaju za barem nekoliko meseci. Kada je investitor međunarodna kompanija, „probijanje” rokova može da rezultira i prekidom saradnje. S druge strane, administraciju u Srbiji nije lako promeniti. Stoga je jedino što se može učiniti skraćivanje vremena potrebnog za izradu idejnog projekta, testiranje materijala i projektnu dokumentaciju. Kako?

Autodesk Revit je softver namenjen arhitektama i građevinarima koji u 3D modele odmah implementiraju sve parametre. On omogućava efikasnu saradnju projektnih timova, ukazuje na greške i načine kako ih eliminisati i u realnom okruženju sprovodi sve simulacije i analize.

Ovaj program iz korena menja dosadašnji radni proces jer, osim što je primenjiv na objekte svih veličina, od početka omogućava razmenu znatno većeg broja informacija čime se mnogostruko skraćuje, a često u potpunosti eliminiše poznati proces „korak napred, dva nazad”.

Osnova primene Autodesk Revita je, takozvani Building Information Modeling, sveobuhvatni proces projektovanja koji počinje dizajniranjem koncepta objekta, a završava se izradom projektne dokumentacije za izgradnju. I korak dalje: podrazumeva i plan upravljanja izgradnjom objekta i načine održavanja objekta u fazi eksploatacije. To je koordinisan, jedinstven i precizan 3D model objekta koji kao podlogu ima sistem informacija.

Program Autodesk Revit obezbeđuje podršku opravdanosti projekata, otkrivanju nedostataka i propusta, planiranju konstrukcija, fabrikaciji i proizvodnji, istovremeno olakšavajući saradnju inženjera, projektanata, konstruktora i investitora. Manje ili veće izmene prilikom izrade projekta se automatski primenjuju kroz celokupni projekat i dokumentaciju, čime su procesi koordinisani, a dokumentacija pouzdana.

Manje vremena potrebnog za realizaciju znači i manje troškove. Svaka ušteda postaje kapital za novi projekat, a tako i potvrda kvalitetnog rada. Ukratko: ukoliko želite da se bavite građevinarstvom, ovaj program u startu unapređuje vaša znanja. Čak i više: veština za upravljanje Autodesk Revitom iskusne građevinare pretvara u ambiciozne, sigurne vođe projekata. Srećom, sada vam je ovo sveobuhvatno znanje nadohvat ruke. Odluka je samo vaša, a rezultat ispravne odluke biće vaše zadovoljstvo ostvarenim projektima.

(Telegraf.rs)