Ovo su najplaćeniji poslovi za žene!

Forbes je nedavno sastavio listu najplaćenijih poslova za žene u 2014. godini. Za sastavljanje ove liste korišćeni su podaci Američkog biroa za rad i zapošljavanje, analizirajući prosečna nedeljna primanja zaposlenih na puno radno vreme, sortiranih po polu i vrsti zanimanja

Iako i danas postoji dosta grana privrede u kojima još dominiraju muškarci, u nekim industrijama žene ne samo da čine veći deo radne snage, nego i odlično zarađuju obavljajući ove poslove.

Forbes je nedavno sastavio listu najplaćenijih poslova za žene u 2014. godini. Za sastavljanje ove liste korišćeni su podaci Američkog biroa za rad i zapošljavanje, analizirajući prosečna nedeljna primanja zaposlenih na puno radno vreme, sortiranih po polu i vrsti zanimanja. Svako od zanimanja koja su se našla na ovoj listi odgovaraju minimalnoj nedeljnoj zaradi od preko hiljadu dolara i godišnjoj od preko 60 hiljada dolara.

A evo i zanimanja koja vam kao ženi mogu doneti dobru poziciju i platu:

1. Izvršni direktor

Možda ne treba očekivati da ovakav posao nađete preko noći, ali plata na poziciji izvršnog direktora na godišnjem nivou iznosi 94,172 dolara. Upravljačke pozicije su svakako najunosnije, bez obzira na pol. Ipak, samo petinu ovih visokih upravljačkih pozicija zauzimaju žene, dok su muškarci u većini.

Kako doći do ove pozicije?

Ukoliko niste preduzetnica, odnosno vlasnica kompanije, do ovih pozicija se uglavnom dolazi napredovanjem. Neke od pozicija sa kojih se najčešće napreduje do upravljanja su razni oblici  menadžmenta, s obzirom da su liderske sposobnosti koje poseduju uspešni menadžeri ključne i za vođenje samog vrha kompanije.

2. Farmaceut

Prosečna godišnja plata iznosi 93,704 dolara, dok je procenat žena koje rade u toj profesiji: 52%. Zarada kao procenat ukupnih primanja muškaraca iznosi 86%. Po nezvaničnim procenama u Srbiji je čak i veći postotak žena koje rade u ovoj industriji.

Za razliku od prethodnog zanimanja, put ovog zanimanja je prilično određen i predvidiv. Dakle, ako se odlučite za rad u apoteci, u pitanju je vrsta posla koji ćete raditi za stalno.

3. IT Menadžer

Prosečna godišnja zarada žena zaposlenih u sektoru menadženta u oblasti informacionih tehnologija iznosi 80,548 dolara, a njihova zarada je 10% manja nego prosečna zarada suprotnog pola. Ovo je  jedna od pozicija na kojoj žene i muškarci imaju najpribližnije zarade, ali i procenat zaposlenosti.

IT poslovi inače spadaju u najtraženije i najplaćenije poslove današnjice. Zato i ne iznenađuje činjenica da je ovo pozicija koja nudi najviše jednakosti, s obzirom da je kvalitet rada presudan faktor.

4. Zdravstvo i medicinska nega

Dobar deo zanimanja koja su se našla na ovoj Forbesovoj listi veoma poželjnih zanimanja za žene pripadaju sferi zdravstva i medicinske nege. Žene koje rade u zdravstvu, naročito zanimanja kao što su ginekolozi, anesteziolozi i medicinske sestre, uživaju u veoma dobrim uslovima rada i konkurentskoj zaradi. Prosečna godišnja plata se kreće između 70,000 i 80,000 dolara.

5. Programiranje

Sa godišnjim prosekom plate od 71,240 dolara žene programeri postaju sve veća konkurencija u zanimanju koje je donedavno smatrano „muškim”. Iako je broj zaposlenih žena u ovom sektoru još uvek značajno manji od muškaraca (oko 20%), sve više žena se odlučuje za školovanje u raznim oblastima programiranja. Takođe, ono po čemu ova industrija još može biti jako zanimljiva je činjenica da ona raste i razvija se.

6. Menadžment i poslovna administracija

Ove dve oblasti obuhvataju pozicije na kojima žene prednjače ili su u jednakom odnosu sa brojem zaposlenih muškaraca. Prosečna godišnja plata od oko 68,500 dolara i dalje je za oko 15% niža od plate muškaraca u istom poslu. Sve više kompanija se odlučuje za postavljanje žena na menadžerske pozicije, s obzirom da su njihove komunikacijske sposobnosti, kao i tehnike pregovaranja i motivacije često mnogo izraženije nego kod muškaraca. Kada je u pitanju poslovna administracija, žene su se, takođe, pokazale kao bolji i odgovorniji zaposleni koji na organizovan način znaju da vode kancelariju, čitaju finansijske izveštaje i dokumente, grade jake odnose sa postojećim klijentima i partnerima.

7. Prodaja i menadžment prodaje

Još jedno od zanimanja u kome žene prednjače po zaposlenosti, ali i zaradi. Iako ne postoje nikakvi, ni naučni ni statistički, dokazi za to, mnogi smatraju da žene bolje prodaju, s obzirom da više i kupuju. Međutim, verovatno većini žena i ne smeta ovaj vid stereotipnog razmišljanja dok god im to omogućava godišnju prosečnu zaradu od 67,000 dolara, kao i brojne beneficije i nagrade u vidu novčanih dodataka ili proizvoda.

8. Menadžment ljudskih resursa

Posao u kom žene ubedljivo prednjače i čine čak 72% zaposlenih u ovoj oblasti, sa prosečnom platom od 64,500 dolara godišnje. Većina stručnjaka za zapošljavanje, bilo da su ženskog ili muškog pola, smatraju da razlog „ženske dominacije” u ovoj oblasti potiče od tradicionalističkog posmatranja polova. Naime, komunikacija sa ljudima, vođenje brige i motivisanje, koji su ključni za HR stručnjaka, smatraju se „ženskim osobinama”. Psiholozi tvrde da većina ljudi zaista bolje reaguje i prihvata žene u ovom poslu.

Takođe, značajni i dobro plaćeni poslovi za žene na top 20 listi su: advokati, psiholozi, logopedi i teraputi. A najgori poslovi za žene, kada je u pitanju zarada, su: radnici za pripremanje hrane, pranje veša i hemijsko čišćene, blagajnice, bebisiterke i sluškinje.

(Telegraf.rs)