Kako da izgledate kao veći profesionalac?

Po nekim istraživanjima upravo je komunikacija ključna veština za uspeh u XXI veku. Zato se ne opuštajte, već radite na sebi. Sledite ove savete i gledaće vas kao profesionalnu osobu i sjajnog kolegu

Pravila ponašanja variraju od kompanije do kompanije pa je teško utvrditi njihov konačni set. Ipak, osnovna etikecija je prilično univerzalna, barem u zapadnom svetu.

Evo nekoliko zdravorazumskih, a proverenih saveta, koje uz vrlo malo truda možete primeniti.

NE VRPOLJITE SE NA SASTANCIMA

Cupkanje nogom, drmanje kolenom, dobovanje prstima po stolu − izbegavajte po svaku cenu. Ove pokrete često pravimo automatski, ali ukoliko se kontinuirano javljaju sagovornik ih može tumačiti kao znak nervoze ili dosade.

Nemojte slati poruku da biste radije bili na nekom drugom mestu.

UTIŠAJTE TELEFON(E)

Zvonjava usred sastanka ne prolazi. Ako baš ne možete da izdržite a da ne proverite telefon, ostavite ga u kancelariji pre sastanka.

POŠTUJTE TUĐI PROSTOR

Nemojte se bespotrebno bahatiti na radnom mestu. Ne dižite galamu koja smeta kolegama. Održavajte svoj sto urednim, a potrudite se da ne budete invazivni prema tuđem radnom prostoru.

PONESITE SVOJU HRANU

Nemojte dozvoliti da jedete hranu kolega. Naročito je nepristojno poslužiti se tuđim obrokom po automatizmu.

SMISLITE UNAPRED ŠTA ĆETE REĆI

Pripremite se za svaki razgovor − bilo da treba pričati sa kolegom, pretpostavljenim ili klijentom. Svedite zamuckivanje na minimum. Svako odugovlačenje i obilaženje oko teme sugeriše da baš i ne znate o čemu govorite.

ZNAJTE POZICIJE I IMENA KOLEGA

Koliko je nedopustivo da ne znate sa kim radite ne treba previše elaborirati. Uvek morate znati kome se obraćate i šta možete od kog kolege očekivati, ko je u obavezi da vam pomogne, a ko ne.

NE PRELAZITE GRANICU

Koliko god da ste u dobrim odnosima sa pretpostavljenima, ne idite predaleko. Održite profesionalan odnos na poslu, čak i ako ste u privatnom životu prijatelji ili školski drugovi.

Iako ovi saveti i pravila deluju banalno, iznenadićete se koliko ih se malo ljudi u praksi pridržava. Potrebno je vreme, ali i poslovna etikecija se trenira. Efektna komunikacija takođe. Po nekim istraživanjima upravo je komunikacija ključna veština za uspeh u XXI veku. Zato se ne opuštajte, već radite na sebi. Sledite ove savete i gledaće vas kao profesionalnu osobu i sjajnog kolegu.