TRAŽITE POSAO? Evo koje greške nikako ne smete da napravite!

Veština dobijanja posla je samo jedna od poslovnih veština. Vaše superiorno znanje iz struke kojom se bavite ne mora biti presudno. Dobra samoprezentacija može biti ključ

Prinuđen da traži posao, čovek pravi mnoge greške. Evo 7 najčešćih, a fatalnih grešaka koje treba po svaku cenu izbeći.

Nedostatak planiranja

Kao što vođenje biznisa zahteva plan i strategiju, tako i potraga za poslom treba da bude promišljena. Možda vam se čini da, pošto ste u tranzitivnom periodu, vremena imate na pretek. Vreme je jedan od naših dragocenih resursa. Zato je važno da se dobro organizujete i odredite kada ćete pregledati konkurse i birati zanimljive, otvorene pozicije, kada ćete slati aplikacije, a kada ćete dopunjavati svoj CV. Neka nalaženje posla bude vaš glavni posao.

Želja da se sve postigne odjednom

Period života kada ste nezaposleni ii bez sopstvenih prihoda može biti zastrašujuć. Impulsivno apliciranje na svaku poziciju koja je u ponudi, iako možda deluje sasvim logično, može imati samo kontraefekat, jer uvek postoji šansa da se lovcima na talente učini da ni sami ne znate čime želite da se bavite, a takav saradnik nikome nije potreban.

Zaboravljanje ličnih postignuća

Veliki broj onih koji su u potrazi za zaposlenjem u svoj CV jednostavno kopiraju opise poslova koje su obavljali. Međutim, vaš CV treba da bude vaš izlog, gde ćete u kratkoj formi predstaviti svoje veštine, lični doprinos i uspehe postignute u prethodnom delu karijere. Suvoparno nabrajanje neće motivisati nijednog HR menadžera da vas odmah izdvoji iz hrpe CV-jeva kojima je zatrpan.

Neuspeh u ostavljanju pozitivnog prvog utiska

Većina oglasa sadrži opis posla. Iako vaš CV govori da ste sposobni za određeni posao i ispunjavate zahteve iz oglasa, motivaciono pismo je pravi mamac za čitaoca. U njemu ćete objasniti i pokazati kako će upravo vaše veštine doprineti poslovanju kompanije. Treba da znate da ne smete slati isto pismo, kao ni CV, za različite pozicije u raznim ili istim kompanijama. Prilagođavajte se. Istaknite u prvi plan, koliko je to moguće, ono što se od kandidata traži za konkretnu poziciju. Ne morate biti opširni, ali morate biti konkretni.

Nedovoljno praćenje sopstvenih aktivnosti

Redovno popisujte gde ste se prijavili, a gde prošli u drugi krug selekcije. Analizirajte i pozitivne i negativne rezultate i pokušajte da izvučete zaključke gde grešite.

I vodite računa ako ponovo aplicirate u istoj firmi. Promenite pristup. Ono što već jednom nije prošlo, neće proći ni u budućnosti. Ne budite naivni. Većina HR sektora vodi evidenciju o tome ko se i kada prijavio.

Odlazak na intervju bez pripreme

Intervju je jedinstvena prilika da ubedite poslodavca da ste prava osoba. Zato se obavezno informišite o kompaniji i pokušajte da pretpostavite šta će se od vas očekivati. Kada vas pitaju istaknite svoje konkretne snage i način na koji će one pomoći poslovanju kompanije. Raspitajte se unutar svoje mreže o tome da li je neko radio za određenu kompaniju i kakva su im iskustva - sve što možete da saznate i obradite može biti korisno.

Potcenjivanje koristi od društvenih medija i mreža

Maksimalno iskoristite  društvene medije i sajtove za umrežavanje profesionalaca, poput LinkedIna. Umrežite se sa lovcima na talente. Registrujte se na portalima koji pružaju informacije o otvorenim pozicijama. Radite na svojoj vidljivosti. Time direktno utičete na povećanje šanse da posao pronađe vas.

Veština dobijanja posla je samo jedna od poslovnih veština. Vaše superiorno znanje iz struke kojom se bavite ne mora biti presudno. Dobra samoprezentacija može biti ključ. Zato je važno da pored vaših stručnih znanja podjednako radite na transverzalnim veštinama, jer su one primenjive na svaku karijeru. Nadamo se da će ovi saveti pomoći da što pre dođete do posla u kome ćete uživati.

(Telegraf.rs)