BIĆETE USPEŠNIJI: Sa ovim savetima sastanci vam više neće biti gubitak vremena

U životu jedne korporacije obavlja se mnogo sastanaka. Međutim, u odnosu na broj protokolarnih svakodnevnih ili nedeljnih sastanaka, veoma je malo onih zaista važnih

Hteli to da priznamo ili ne, korporativni sastanci ubijaju i kreativnost i produktivnost. Kako je ove sastanke nemoguće izbeći uvek, evo nekoliko saveta kako da ne potrošite mnogo energije za rad.

Ako postoji šansa, izbegnite sastanak

U životu jedne korporacije obavlja se mnogo sastanaka. Međutim, u odnosu na broj protokolarnih svakodnevnih ili nedeljnih sastanaka, veoma je malo onih zaista važnih. Samim tim, neretko ćete na sastanku samo izgubiti minimum sat vremena koje biste mogli utrošiti pametnije. Zato, pokušajte da izostanete kad god vam se za to ukaže prilika, a dogovorite se sa kolegama da vas obaveste o svemu što ima dodirnih tačaka sa vama i poslom koji obavljate. Ponekad će vam ovo uspeti, ponekad ne, ali vredi pokušati. Najzad, ovo "hvatanje krivine" je takođe u interesu firme, jer ćete dobijeno vreme potrošiti na druge zadatke.

Zakažite sastanak u popodnevnim časovima

Većina ljudi najproduktivnija je u jutarnjim časovima, ali se, nažalost, najveći broj sastanaka održava upravo tada. Ukoliko imate mogućnosti da utičete na termin zakazivanja sastanka ili ih sami zakazujete, pametno je da pokušate da sastanke organizujete što je moguće bliže kraju radnog vremena, kada je i koncentracija, po pravilu, manja.

Dođite spremni i ne napuštajte sastanak dok ne dobijete precizna uputstva

Da protokolarni sastanak za vas ne bi bio potpuni gubitak vremena, dobro se pripremite za njega. Pretresite sve teme sami sa sobom i napravite plan. Imajte precizna pitanja i upute. Ne odstupajte dok ne dobijete odgovore po koje ste i došli. Jedino tada sastanak neće biti gubljenje vremena. Ako ne znate kako da se kvalitetno pripremite za sastanak, potražite odgovore ovde.

Precizirajte vreme kada se sastanak završava

Gledajte na sat i, ako je potrebno, požurite kolege da se sve tačke dnevnog reda obrade. Doći ćete u situaciju da neko od kolega „uzme banku” i na sastanku ostanete bez potrebe dodatnih sat vremena. Nemojte se ustručavati da podsetite govorljive saradnike koliko je vremena ostalo do kraja.

(Telegraf.rs)