Ključ uspeha je bolje upravljanje vremenom. Ovi saveti će vam pomoći da se fokusirate

Teško je održati produktivnost i elan. Međutim postoje tehnike koje mogu pozitivno uticati i na rezultate i na motivaciju, a što je najbitnije, njima se može ovladati vrlo brzo

Iako ljudi imaju različite navike, naučnici su otkrili ključne sastojke koje svako može da upotrebi da bude efikasniji. Rokovi su sve kraći, zahtevi sve veći. Danas se od svih nas očekuje da na poslu budemo produktivniji. Kako postići sve što se od nas traži? Evo nekoliko saveta uz obrazloženja.

 NAPUNITE SE ENERGETSKI

Istraživanja su pokazala da nizak nivo glukoze može uticati na nedostatak volje. Potrebno je mnogo da čovek ne dozvoli da mu misli odlutaju i bude potpuno usredsređen na izvršavanje nekog zadatka. Svi čitamo poruke na društvenim mrežama, dopisujemo se putem Vajbera ili čitamo dnevne vesti.

Snaga volje jedan je od ključnih faktora za kvalitetan rad. Zato se potrudite da vaši obroci budu sadržajniji. Takođe, unosite dovoljno tečnosti. Dehidratacija može uticati na donošenje odluka.

DEFINIŠITE ŠTA SU PRIORITETI

Paretov princip se može primeniti na mnoge aspekte života. U osnovi, on pretpostavlja da 80 odsto rezultata dobijamo od 20 odsto naših akcija. Upravo zato morate biti sigurni da najvažnije zadatke obavljate upravo u tih 20 odsto. Znate li šta je od vaših obaveza prioritet vašem šefu? Ili, na osnovu kojih parametara će se vrednovati vaš rad?

NE RADITE NA VIŠE PROJEKATA U ISTO VREME

Sposobnost simultanog rada na nekoliko zadataka (multitasking) je razlog hvale mnogim ljudima. Međutim, nauka nas uči da ljudski mozak baš i nije predviđen za simultano obavljanje više važnih zadataka. Zapravo, pokazalo se da ovaj metod zahteva više vremena nego što bi nam jedan po jedan zadatak oduzeo, a i konačan rezultat je slabijeg kvaliteta. Zato, prestanite da praktikujete multitasking. Neka izuzeci budu pasivne aktivnosti. Možete slušati muziku dok džogirate, čitati dok čekate u redu na kasi ili pratiti vesti dok spremate ručak.

PRAVITE PAUZE

Studije su pokazale da mozak najbolje funkcioniše kad se u radu prave učestale pauze. Mozak radi i kada se odmaramo, što objašnjava zašto odgovori koje smo tražili satima ili danima iznenada dođu baš kad se ne bavimo problemom. Takođe, pauzama se bolje održava fokusiranost. Eksperti preporučuju 90 minuta rada, nakon kojega se treba odmarati 20–30 minuta. Neki preporučuju takozvanu Pomodoro tehniku, koja predlaže periode rada od po 25 minuta ispresecane kraćim pauzama od 5 minuta.

Eksperimentišite dok ne pronađete formulu koja vam najviše odgovara.

Teško je održati produktivnost i elan. Međutim postoje tehnike koje mogu pozitivno uticati i na rezultate i na motivaciju. Njima se može ovladati vrlo brzo, a njihov uticaj prevazilazi održavanje volje za radom i bolje organizovanje – one mogu uticati na kompletnu karijeru i zadovoljstvo.

(Telegraf.rs)