Ovih 5 stvari je Nokia uradila pre Google-a, ali je svejedno propala (FOTO)

Iako je finska kompanija ponudila mnoge dobre stvari kada je reč o mobilnim telefonima pre Google-a, to joj ipak nije pomoglo da ostane u vrhu na kojem se nalazila do 2010. godine

Iako su Google i Nokia dve potpuno različite kompanije, postoji nekoliko stvari koje ova dva giganta imaju zajedničko. U svojim danima slave, Nokia je postigla nešto što je internet gigant uspeo tek nekoliko godina kasnije.

Međutim, za razliku od finske kompanije, Google je sve te stvari očigledno uradio bolje što ga je i dovelo do toga da bude jedna od najjačih kompanija na svetu. Pet stvari koje slede u nastavku su ono što ova dva giganta imaju zajedničko.

NOKIA JE NEKADA BILA VLASNIK NAJPOPULARNIJEG OPERATIVNOG SISTEMA ZA SMARTFONE

Operativni sistem Symbian pojavio se krajem devedesetih godina. Nastao je kao rezultat saradnje između Nokia-a, Motorole, Ericssona i Psiona. Nokia je ovaj OS u potpunosti prisvojila 2008. godine, a nakon toga je stvorila Symbian Foundation što je omogućilo da ova platforma postane "open-source" (dostupna za sve).

U svoje zlatno doba, Symbian je imalo više od 50 odsto telefona na tržištu. Poređenja radi, Google-ov Android pojavio se 2008. godine, i tada je imao samo 0.5 odsto udela na tržištu. Nokia je uspela da samo dve godine Symbian zadrži na mestu najpopularnijeg OS-a za pametne telefone, jer ga je Android već 2010. prestigao i zauvek okončao njegovu vladavinu. Razvijanje Symbiana prestalo je 2012. godine.

Danas je Google-ov Android petu godinu za redom najpopularniji OS za smartfone. Trenutno ima 80 odsto udela na tržištu, a kako stvari stoje, čini se da je pred njim još svetlija budućnost.

NOKIA JE NUDILA NAVIGACIJU ZA PAMETNE TELEFONE PRE GOOGLE-A

Google je lansirao besplatnu Maps Navigation aplikaciju za Android u novembru 2009. godine, prvo u Americi, da bi godinu dana kasnija ona postala dostupna i u drugim regionima sveta.

Nokia je navigaciju na svojim Symbian uređajima pod imenom Ovi Maps nudila od 2007. do 2011. godine. Tokom tog perioda Finci su kupili nekoliko kompanija, kao što je NAVTEQ na primer, za koju su platili 8.1 milijardi dolara. Nokia mape i navigacija još uvek postoje, samo se one nalaze u rukama odvojenog dela kompanije pod imenom HERE. Od nedavno su HERE mape dostupne i korisnicima Androida.

NOKIA JE IMALA MOBILNU GEJMING PLATFORMU

Google je lansirao Play Games servis 2013. godine, a pet godina pre toga Nokia je predstavila N-Gage, sopstvenu mobilnu gejming platformu za određene Symbian S60 uređaje. Platforma je objavljena 2008. godine, a debitovala je na uređaju Nokia N81. Pored toga što je korisnicima omogućavala da skidaju igrice, Nokia N-Gage je imao i društvene elemente, kao što su liste prijatelja i tabele sa rezultatima.

N-Gage nije najbolje prošao, jer sama Nokia nije imala jasnu strategiju njegovog razvoja. Zboga toga je finska kompanija 2009. godine odlučila da igrice nudi putem Ovi Store marketa, i ukine N-Gage platformu. Kada je reč o Google-u, Play Games servis je neverovatno popularan i uspešan, što pokazuje i činjenica da je ove godine "namamio" više od 100 miliona korisnika.

NOKIA IMA MOBILNI INTERNET PRETRAŽIVAČ JOŠ OD 2005. GODINE

Internet pretraživači na Nokia Symbian S60 uređajima bazirani su na WebKit-u. Ovaj pretraživač su imali i mnogi legendardni uređaji kao što su N95 ili E71 na primer. Google se takođe oslanjao na WebKit kada je kreirao svoj Android internet pretraživač koji se pojavio na T-Mobile G1 uređaju krajem 2008. godine.

Trenutno Chrome za Android (koji je zamenio originalni pretraživač) bazirani je na endžinu koji se zove Blink, a koji je koristi neke komponente WebKit-a.

NOKIA JE PRAVILA SMARTFONE UZ POMOĆ KOJIH JE MISLILA DA ĆE "UBITI" iPHONE

Termin "ubica iPhone-a" bio je popularan kada se ovaj uređaj tek pojavio, ali ga danas gotovo niko ne koristi (pitamo se zašto?). Nokia je predstavila nekoliko pametnih telefona za koje je verovala da će ugroziti popularnost iPhone-a. Na toj listu uređaja našli su se Nokia 5800 XpressMusic, N97 i N8. Google je takođe pokušao da "ubije" iPhone sa uređajima kao što su Motorola Droid, Samsung Galaxy S, Nexus One, HTC Desire, ali i još dosta drugih.

Do sada još nijedan uređaj nije uspeo da ugrozi telefon čuvene kompanije Apple.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: phonearena.com)