Microsoft spaja sve verzije Windows-a u jedan operativni sistem

Microsoft će i dalje odvojeno prodavati svoj OS za različite uređaje, ali će nova ujedinjena platforma omogućiti kreiranje jedinstvenih aplikacija koje će funkcionisati na svakoj od njih

Generalni direktor Microsoft-a, Satja Nadela, najavio je da će kompanija spojiti sve glavne verzije Windows-a u jedan zajednički operativni sistem. Ovo u stvari znači, da će jedan OS pokriti sve veličine ekrana, odnosno sve uređaje (računare, tablete, pametne telefone).

Dok je Microsoft vodio Stiv Balmer, kompanija je imala više timova koji su radili na različitim verzijama Windows-a koji su funkcionisali nezavisno jedni od drugih. Sada, prema Nadelinim rečima, softverski gigant ima "jedan tim koji radi na zajedničkoj arhitekturi".

Još uvek nije razjašnjeno na koji način će Windows, Windows Phone i Xbox biti ujedinjeni, ali je istaknuto da će najveće koristi imati sami korisnici i developeri. Iako će Microsoft i dalje odvojeno prodavati svoj OS za različite uređaje, nova ujedinjena platforma će omogućiti kreiranje jedinstvenih aplikacija koje će funkcionisati na svakoj od njih.

Mogućnost pravljenja aplikacija koje će raditi na računarima, laptopovima, tabletima, Windows smartfonima i Xbox konzoli sigurno će biti dobro prihvaćena od strane developera.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)