ZBOGOM RADNICI: Roboti zamenjuju ljude u fabrikama

Roboti, koji bi mogli da budu zaduženi za proizvodnju predstojećeg iPhone-a 6 su u poslednjim fazama testiranja i u bliskoj budućnosti će se naći u jednoj od fabrika koje proizvode delove za Apple

Jedna od fabrika koja proizvodi delove za Apple, Foxconn, uskoro će svoje radnike na proizvodnim trakama zameniti robotima, a sve u cilju smanjivanja troškova.

Roboti, koji bi mogli da budu zaduženi za proizvodnju predstojećeg iPhone-a 6, nalaze se u poslednjim fazama testiranja i u bliskoj budućnosti će se naći u jednoj od Foxconn fabrika. Ovaj plan kompnija je najavila 2011. godine.

Svaki od robota košta 20.000 dolara, ali za kompaniju koja radnu snagu plaća 1,23 miliona dolara, ulaganje u ove mašine će se sigurno kad tad isplatiti. S obzirom da roboti nisu ljudi, Foxconn neće morati da brine o pružanju osnovnih ljudskih prava ukoliko uspeju da ispune ovaj plan.

Kompanija se još uvek uzda u ljudsku proizvodnju, a pred početak pravljenja iPhone-a 6, unajmili su još 100.000 dodatnih radnika. Roboti bi mogli da počnu sa poslom u vreme kada će krenuti proizvodnja pomenutog telefona, ali će i dalje ljudska radna snaga rešavati većinu poslova.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: neowin.net)