MICROSOFT: Prva kompanija kojoj je EU potvrdila visok standard zaštite privatnosti

Ovonedeljno odobrenje evropskih organa za zaštitu podataka je još jedan važan korak u učvršćivanju poverenja klijenata u Microsoftove "cloud“ usluge, a čelnici ove kompanije tvrde da je ovo samo početak

Nadležni organi za zaštitu podataka u Evropskoj uniji utvrdili su da Microsoft-ovi ugovori sa preduzećima u vezi sa "cloud“ poslovanjem ispunjavaju visoke standarde zakona o zaštiti privatnosti Evropske unije. To obezbeđuje da klijenti mogu da koriste usluge Microsofta da slobodno prenose svoje podatke putem "cloud-a“ iz Evrope u ostatak sveta.

Važno je napomenuti da je Microsoft prvo, i za sada jedino privredno društvo koje je dobilo ovu potvrdu. Ovo priznanje odnosi se na Microsoft-ove "cloud“ usluge za preduzeća, a naročito na Microsoft Azure, Office 365, Microsoft Dynamics CRM i Windows Intune.

Potvrđujući da Microsoft-ove ugovorne obaveze ispunjavaju zahteve “modela članova” Evropske unije, evropski zakonodavci u oblasti zaštite privatnosti su, u suštini, izjavili da podaci o ličnosti koji se čuvaju u Microsoft "cloud" okruženju podležu rigoroznim evropskim standardima o zaštiti privatnosti bez obzira na to gde se podaci zapravo nalaze. To je naročito važno kad se ima u vidu da evropska Direktiva o zaštiti podataka postavlja veoma visoke standarde u pogledu predmetne zaštite privatnosti.

Klijenti kompanije Microsoft će od ovoga imati korist na tri načina. Ukoliko EU suspenduje sporazum "Sigurna luka“ sa SAD, a što je Evropski parlament nedavno zatražio, klijenti po ugovorima za preduzeća neće morati da brinu da će njihovo korišćenje "cloud“ usluga na globalnom nivou biti prekinuto ili obustavljeno.

Takođe, čak i ako se sporazum "Sigurna luka“ ne raskine, isti pokriva samo prenos podataka iz Evrope u SAD. Odobrene ugovorne obaveze, s druge strane, omogućavaju prenos podataka širom sveta.

Kompanija će nastaviti da ulaže napore u to da obezbedi da i u tehničkom i u operativnom smislu ispunjava stroge obaveze koje je sa ovim ugovorima preuzela. Svi klijenti, bilo da posluju u Evropi ili drugde, imaju koristi od jakih inženjerskih zaštita koje je Microsoft obezbedio.

Počev od 1. jula, svim poslovnim klijentima će biti omogućeno da imaju koristi od ovog priznanja u oblasti zaštite privatnosti kroz standardne ugovore. Odobrenje EU iziskuje da klijenti zaključe kratak, standardizovani aneks trenutnog ugovora da bi ostvarili koristi od ovog priznanja, a kompanija će osmisliti veoma jednostavan postupak kako bi to olakšali.

Na kraju, klijenti će svoje podatke poveriti "cloud“ okruženju samo ako su uvereni da će podaci tamo biti sigurni. Ovonedeljno odobrenje evropskih organa za zaštitu podataka je još jedan važan korak u učvršćivanju poverenja klijenata u Microsoftove "cloud“ usluge. Ovo je tek početak, nastavak uskoro sledi.

(Telegraf.rs)