STIGAO JE: Prvi update za Windows 8.1

Novi update se donosi brojna poboljšanja koja su kreirana tako da korisnicima omogući jednostavnije i prikladnije korišćenje ovog operativnog sistema

Kompanija Microsoft je pre nekoliko dana objavila dve značajne dopune Windows platforme – Windows Phone 8.1 i Windows 8.1 Update, kojim nastavlja da poboljšava Windows na osnovu povratnih reakcija korisnika.Update za Windows 8.1 je i zvanično dostupan, a većina korisnika će ga dobiti automatski.

Novi update donosi niz poboljšanja, kreiranih tako da korisnicima omogući jednostavnije i prikladnije korišćenje Windows-a, bilo da koriste miš, tastaturu ili dodir. Donosi i poboljšanja za poslovne korisnike, stvara prilike za one koji stvaraju i razvijaju softver, ali takođe omogućava onima koji prave uređaje da ih ponude po nižim cenama.

Lakši pristup omiljenim aplikacijama i ključnim kontrolama

U gornjem desnom uglu "Start" ekrana, pored fotografije naloga, sada su "Power" i "Search" komande, tako je isključivanje računara sada mnogo brže i moguće je pretraživanje pravo sa "Start" ekrana. Računar se sada pri podizanju sistema odvede pravo na desktop, umesto na "Start" ekran.

Na taskbar-u je sada moguće zakačiti i desktop i Windows Store aplikacije, kao i omiljene sajtove, što omogućava lakši pristup direktno sa radne površine.

Jednostavnije opcije za korišćenje miša i tastature

Ako se kursor miša pomeri na vrh ekrana kada se koriste Windows Store aplikacije, pojaviće se poznate komande za zatvaranje ili smanjivanje prozora. Pomeranje miša do donje ivice ekrana otvoriće taskbar. Ako se na "Start" ekranu klikne desnim dugmetom na pločicu za aplikacije, otvoriće se kontekstni meni sa različitim opcijama. Aplikaciju možemo tako skloniti sa "Start’" ekrana, zakačiti je na taskbar, promeniti njenu veličinu, deinstalirati je.

Jednostavniji način za pronalaženje novih aplikacija

Windows Store je sada zakačen za taskbar, tako da možete lako da otkrivate nove aplikacije. Kada instalirate novu aplikaciju, u donjem levom uglu primetićete poruku koja vas vodi na pregled aplikacija, gde imate uvid i u sve one koje ste nedavno dodali.

Nesmetano pregledanje na svim uređajima

Dopuna čini da Internet Explorer 11 prepozna uređaj i input (miš, tastatura ili dodir) koji koristite i tome prilagođava vaše iskustvo surfovanja internetom. Web je i dalje u prvom planu, ali se broj tabova na ekranu, veličina fonta ili menija prilagođava uređaju koji koristite.

Poboljšanja za poslovne korisnike

Dopuna uvodi i nekoliko ključnih poboljšanja za poslovne korisnike, kao što su Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE) i prošireni Mobile Device Management (MDM). EMIE omogućava kompatibilnost Internet Explorer-a 8 sa IE11, tako da kompanije mogu da koriste online aplikacije nesmetano na Windows 8.1 uređajima.

Sa proširenim MDM-om, uvedena su dodatna podešavanja kojim se može upravljati sa bilo kojim MDM rešenjem koje kompanija odabere, uključujući i stavljanje Windows Store aplikacija i sajtova na “bele” i “crne” liste.

Prošle jeseni objavljen je Windows 8.1, koji je doneo veliki set poboljšanja zasnovanih na željama korisnika, kao što su povratak "Start" dugmeta, tutorijali, više opcija za personalizaciju operativnog sistema, mogućnost učitavanja sistema na desktop, poboljšanja za multitasking, a ovo je prvi update za ovu verziju popularnog operativnog sistema koji ga još više unapređuje.

(Telegraf.rs)