Engleski skonsi sa brusnicama
Ovo pecivo, poreklom iz engleske, jedan je od omiljenih spacijaliteta...
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 2,5 kašičice šećera
- 0,5 kašičica soli
- 60 g dobro ohlađenog maslaca
- 50 g sitno seckanih suvih brusnica
- 1,5 dl mleka
- 1 žumance
- 1 kašika mleka za premazivanje
Priprema:
Sjediniti brašno, prašak za pecivo, šećer i so, dodati dobro ohladjeni maslac isečen na kockice i mešati dok komadići maslaca ne postanu sitni poput mrvica hleba. Suvo voće dodati masi sa maslacem i malo promešajte. Zatim dodajte mleko i mešajte dok grudvice od brašna ne nestanu. Izvadite testo na brašnjavu površinu i kratko premesite (tri do četiri puta). Razvucite testo na 2-3 cm debljine i vadite modlom za kolače.
Ređati kolače na pleh obložen papirom za pečenje. Pre pečenja premazati ih žumancem pomešanim sa malo mleka. Peći u zagrejanoj rerni na 220°C, 13 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatno žutu boju. Iseći na pola i služiti sa slatkom pavlakom i džemom.
(Telegraf.rs)