Palačinke sa tamnom čokoladom i rumom

Omiljena poslasitca nikada nije bila ovako neodoljiva!

Sastojci:

Za testo:

- 60 g glatkog brašna

- 3 jaja

- 3 dl mleka

- 1 vanilin šećer

- 1 kašičica šećera

- prstohvat soli

- ulje za prženje

Za fil:

- 80 g tamne čokolade s 72 % kakaa

- 2 kašike ruma

- malo mleka

- 100 g prženih mlevenih lešnika

Priprema:

Priprema palačinki :

Stavite brašno u duboku posudu, dodajte šećer, vanilin šećer i so pa izmešajte. Stalno mešajući dodajte mleko. Na kraju dodati jaja i smesu izmiksati kako bi bila bez grudvica.Ostaviti testo da odstoji najmanje 1 sat na sobnoj temperaturi, a zatim peći palačinke. U tiganj ulijte malo ulja, zagejte i ulje odlijte. Pomoću kutlače stavljajte smesu u vruć tiganj počevši od sredine prema krajevima. Gotove palačinke prelijte s otopljenom čokoladom, pospite prženim mlevenim lešnicima i ukrasite.

Priprema fila: lešnike u suvom tiganju, bez dodatka masnoće, propržite uz stalno mešanje oko 10 minuta. Stavite ih u suvu krpu i lagano protrljajte kako bi se korica skinula, pa ih sameljite u blenderu.

Čokoladu otopite na pari uz dodatak ruma i mleka, dok ne postane retka po vašem ukusu. Sipajte u vruć tiganj šaku krupne soli, taj trik pomoći će vam da se palačinke bolje ispeku. So izvaditi iz tiganja pre stavljanja ulja i smese.

Gotove palačinke punite filom, ukrasite lomljenom čokoladom i svežim voćem.

(Telegraf.rs)